Több ezren menekülnek a harcok elől Dél-Szudánban

Komoly fegyveres összecsapás volt Dél-Szudánban, egy, a fővárostól északnyugatra található településen – jelentette az ENSZ és a Vöröskereszt.

Az áprilisi békemegállapodás ellenére továbbra sincs béke Dél-Szudánban, ahol különböző fegyveres milíciák még mindig rettegésben tartják a civil lakosságot. A legutóbbi harcok Wau településen és környékén robbantak ki. A fővárostól északnyugatra található városban a kormányerők és egy eddig még ismeretlen fegyveres milícia csapott össze.

Halálos áldozatokról és sérültekről még nem érkeztek hírek. Helyiek azonban komoly harcokról számoltak be. A Vöröskereszt pedig jelezte, hogy több ezer ember menekült el, miután eldördültek a fegyverek. A dél-szudáni kormány hallgat, eddig még semmit sem árult el, hogy mi történt pontosan Wauban. Az ENSZ azonban komoly aggodalmainak adott hangot, és elítélte az újabb erőszak kibontakozását. Ban Ki Moon ENSZ főtitkár közleményben szólította fel a szemben álló feleket, hogy ne fegyverekkel, hanem tárgyalás útján rendezzék nézeteltéréseiket.

A harcok során az országban állomásozó UNMISS békefenntartók biztonságos helyre szállították települést elhagyó civileket. Ban Ki Moon külön méltatta a kéksapkások bátorságát, jelezve, hogy az UNMISS erősítést is fog küldeni a térségbe, hogy biztosítsák a rendet és a békét.

A Vöröskereszt azonban komoly aggodalmainak adott hangot. Közleményében pedig tudatta, hogy a több ezer ember menekült ellátásra, biztonságra és élelemre szorul. Ha pedig nem sikerült mielőbb rendet tenni, akkor komoly humanitárius problémákkal kell majd szembesülni.

 

kép:timeslive.co.za

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez