Reklámmal a jakuza ellen

A japán jakuza a világ egyik legrégebbi bűnözői szervezete. A rendőrség most érdekes felhívást intézett a tagjaihoz.

A japán rendőrség Fukuokában igen szokatlan módszerrel próbál hatni a jakuza tagjaira, illetve a bűnözőkre. Egy animált hirdetéssel biztatja őket arra, hogy hagyjanak fel a bűnöző életmóddal. „Fejezd be a bűnoző életet, és élj őszintén, igazán.”

A Kudo-kai a fukuokai jakuza csoport, mintegy 630 aktív tagja van, és erőszakossága miatt hihetetlen hírnévre tett szert, még a rivális csoportok közt, sőt külföldön is. 1988-ban például a banda tagjai megtámadták a fukuokai kínai főkonzulátust sörétes puskákkal, miután nekihajtottak az épületnek egy teherautóval. Éppen háborúba keveredtek a kínaiakkal. Más esetekben kézigránátot, vagy Molotov-koktélt dobáltak velük szemben álló csoportok épületeire.

Ennek ellenére Jake Adelstein japánban élő riporter (a Tokyo Vice szerzője), aki a japán alvilág szakértője, hisz abban, hogy az animált karakterekből álló kis videó üzenete eljut a makacs gengszterekhez.

„Legalábbis vonzó lesz azok számára, akik nem annyira éleseszűek. Szerintem ez nagyon okos lépés”  – mondta. „Az anime karakterek majd a gyermekkorukra fogják emlékeztetni őket, és arra, hogy senkinek nem az az álma, hogy egyszer bandita legyen. Azt várom, hogy ezek a fiatal srácok leüljenek és jót nevessenek a videón, miközben az legbelül valami egészen más hatást fog tenni rájuk” – tette hozzá.

A videóban egy az alvilági csoport egyik tagja látható, aki elmondja, hogy milyen élete van gengszterként, és milyen kilátásai lehetnek. Aztán láthatjuk azt is, mi van, ha jól dönt és rendes életet él. Egy építkezésen láthatjuk később szabadon és boldogan, miután felhagyott korábbi életével.

„Keményen dolgozni a megélhetésért nem könnyű” – hallható a narrációban. „De ezzel lehet elnyerni az igazi szabadságot.” A klip végén két telefonszám is látható, ezeken tanácsot kérhetnek az érintettek, hogy hogyan kell otthagyni a bandát.

„Szerintem a módszer igen sikeres lesz” – mondta Adelstein.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez