Újrafonja a szálakat Ankara és Tel Aviv

Törökország és Izrael normalizálta kétoldalú kapcsolatait – jelentette be Binali Yildirim török miniszterelnök hétfőn Ankarában.

A kormányfő szerint ennek keretében megállapodásra jutottak a Gázai övezetet érintő izraeli blokád enyhítésében is.

A miniszterelnök kifejtette: a vonatkozó szerződést a felek kedden írják alá. A normalizálás első lépéseként mindkét ország ismét nagyköveteket jelöl ki. Az első török hajó jövő pénteken 10 ezer tonna segélyszállítmányt visz majd az izraeli Asdód kikötőjén keresztül Gázába.

A két ország kapcsolatai megszakadtak, miután az izraeli haditengerészet megölt tíz török állampolgárságú, palesztinokat támogató aktivistát, akik 2010-ben a blokád alá vont Gázai-övezetbe akartak hajózni. Az incidenst követően Ankara és Jeruzsálem jóval alacsonyabb szintre helyezte diplomáciai és biztonsági kapcsolatait.

Várható, hogy a kapcsolatok normalizálásáról a Rómában tartózkodó Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is hivatalos bejelentést tesz.

Jelentős politikai és hatalmas gazdasági lépésnek nevezte az izraeli-török diplomáciai kapcsolatok újrafelvételét Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki ezt hivatalosan Rómában jelentette be hétfőn a John Kerry amerikai külügyminiszterrel tartott találkozón.

Benjámin Netanjahu az Egyesült Államok római nagykövetének rezidenciáján rendezett sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a kapcsolatok újrafelvétele felmérhetetlen következményekkel jár az izraeli gazdaság számára.

Térkép: Wikimedia Commons

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez