Bocsánatot kért Erdogan Putyintól

Komoly üzenetet kapott ma török kollégájától az orosz elnök. Recep Tayyip Erdogan kijelentette: Törökország nem akarta tönkretenni kapcsolatait Törökországgal, és hogy Moszkva stratégiai partnere Ankarának.

Az üzenetről a Kreml sajtóosztálya számolt be. Eszerint Erdogan Törökország barátjának és stratégiai partnerének nevezte Oroszországot, amellyel kapcsolatait sosem akarta tönkre tenni a török vezetés.

Azt is leírta Putyin elnöknek, hogy Törökországnak sosem állt szándékában lelőni orosz repülőt. Vlagyimir Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov tájékoztatott, hogy Erdogan elnök bocsánatot kért és részvétét fejezte ki a Szu-24-es pilótájának halála miatt.

Ankara és Moszkva viszonya 2015. november 24-én romlott meg, amikor a török erők lelőttek egy orosz Szu-24-es harci repülőt a szíriai határ közelében. Akkor ezt Vlagyimir Putyin hátbatámadásnak nevezte és gazdasági korlátozásokat vezetett be a törökökkel szemben. Ez különösen az orosz turisták elmaradása miatt érintette érzékenyen Törökországot. Binali Yildirim, aki május 24. óta Törökország miniszterelnöke, korábban kijelentette, hogy mindent megtesz az orosz-török kapcsolatok normalizálása érdekében.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 24 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez