Botrány: bocsánatot kért a japán pornóipar

Japánban a többmilliárdos pornóipar hivatalosan is bocsánatot kért, és változásokat ígér. Azután, hogy állítólag nőknek akaratuk ellenére kellett szeretkezniük pornófilmekben.

Júniusban letartóztattak három, tehetségkutató cégnél dolgozó férfit. Azzal vádolják őket, hogy nőket kényszerítettek arra, hogy éveken át több mint 100 pornófilmben szerepeljenek. Ez állítólag meglehetősen gyakori arrafelé.

A szellemi tulajdont támogató egyesületnél (IPPA) azt nyilatkozták: „arra ösztönzik a gyártókat, hogy tegyenek lépéseket az egész iparág megbízhatóságának gyors helyreállítására. Az egyesület nagyon sajnálja, hogy nem kezelte korábban ezt a problémát. Elnézést kérünk.”

A szóban forgó ügynökség állítólag azzal kényszerítette a nőket a szereplésre, hogy súlyos bírsággal fenyegette őket, szerződésszegésre hivatkozva. Egy meg nem nevezett nő azt hitte: modellként fog dolgozni a cégnél. Tévedett.

A pornográf tartalmak széles körben elérhetők Japánban, de keveset lehet hallani az iparban dolgozók jogairól. Hogy megfékezzék a visszaéléseket, aktivisták és ügyvédek együttes erővel sürgetik a hatóságokat, hogy vessenek gátat a szexuális visszaéléseknek. Azzal érvelnek, hogy a cégek gyakran kényszerítik az embereket, vagy furfangos módszerekkel íratják alá a szerződéseket, néha pedig még kiskorúakat is megcéloznak.

big_1434453237

Néhány színésznő azt mondta: arra kényszerítették, hogy védekezés nélkül közösüljön a filmekben, néha pedig csoportosan megerőszakolták a forgatás alatt.

Sihoku Fudzsivara, az emberkereskedelem áldozatait segítő Lighthouse nonprofit csoport vezetője üdvözölte a bocsánatkérést, de hozzátette, hogy nem minden pornócég dolgozik az IPPA felügyelete alatt. Mintegy 20%-uk a felszín alatt működik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez