Két évvel csökken a várható élettartam Kínában a szmog miatt

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint Kínában a szmog miatt minimum két évvel csökken a várható élettartam. A szmog 1,2 millió embert öl meg évente.

Az ügynökség becslése szerint az energiaipar okozta súlyos légszennyezés következtében csaknem 25 hónappal csökken az emberek várható élettartama. A kínaiak 97%-a ki van téve a levegőben szálló apró, egészségre ártalmas részecskéknek. Ezek mértéke jócskán a határérték felett van.

Mint kiderült: a háztartási környezetszennyezés közel 1,2 millió ember halálát okozza évente, elsősorban rossz minőségű tüzelőanyagok elégetése miatt. A fűtés, sőt a főzés is környezetszennyező lehet. Globálisan a légszennyezés a legfőbb közegészségügyi válság lett, ami 6,5 millió ember korai halálát okozza évente.

„Ez nem hiba, ez bűncselekmény” – mondta Fatih Birol, az ügynökség ügyvezető igazgatója Pekingben. Hozzátette: az energiaszektornak kell a legtöbbet tennie a levegőszennyezés mérséklésére. Miközben a kormány folyamatos erőfeszítéseket tesz a helyzet kezelésére, a korai halálozások száma mégis növekedhet, főleg, hogy a társadalom egyre inkább elöregszik.

Birol szerint megfelelő lépésekkel, az ipar megreformálásával és a háztartási szokások megváltoztatásával megfordítható a dolog, így 2040-re 15 hónappal hosszabbíthatják meg átlagban az emberek életét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez