Minden rendben lesz – könyv német gyerekeknek a szíriai menekültekről

Ma 65 millió menekült él a Földön. A fele gyerek. Németország több, mint 1 milliót fogadott be közülük, főként Szíriából és Irakból. Az egy évvel ezelőtti üdvözléseket időközben sokaknál felváltotta az aggodalom – meddig mehet ez így?

Miközben a felnőttek reakciói vegyesek, egy német írónő azt szeretné, ha a gyerekek rájönnének arra: a menekült gyerekek is olyan gyerekek, mint a többiek a világon.

Kirsten Boie könyvet írt hát nekik, Minden rendben lesz címmel. Igaz történetet mesél: Rafahét és családjáét. Akik Homszból indultak útnak, amikor bombák kezdtek hullani a repülőgépekből. Átkeltek a Földközi-tengeren, és egy kisvárosban kötöttek ki, Hamburg mellett.  Hogy új életet kezdjenek.

A könyv kétnyelvű – arab és német, így együtt tudják olvasni a német gyerekek bevándorló szomszédaikkal.

Boie évek óta áll kapcsolatban migráns családokkal. Rafahhal és bátyjával, Hasszánnal is így találkozott. A kislány és a kisfiú nem a borzalmakról beszélt neki, amiket átéltek, hanem a házukról, a barátaikról és az unokatestvéreikről, akiket hátrahagytak. Még akkor is, amikor az anyukájuk rájuk szólt, hogy inkább a háborúról számoljanak be.

gyrekcím

Így jött az ötlet: nem túl drámai sztorit kellene írni, hanem olyant, amivel könnyebben azonosulhatnak a német gyerekek. És bár van benne veszteség, erőszak és fájdalom is, a könyv főként gyerekekről szól, gyerekeknek.

Az írónő a kötet megjelenése után is tartja a kapcsolatot a testvérekkel. Akiket nem is Rafahnak és Hasszánnak hívnak a való világban: ők választották maguknak ezeket a neveket, mert Boie nem akarta kiadni a valós adataikat. Még moziba is járnak együtt.

Amikor részleteket olvasott fel a könyvből kicsiknek, azok tényleg aggódtak Rafahért és Hasszánért. Együtt éreztek velük.

“A gyerekek nagyon-nagyon nyitottak. Amikor hallják, hogy ezek a kis kölykök miken mentek keresztül, tudni akarják: segíthetnek-e könnyebbé tenni az életüket” – mesélte a pri.org-nak az írónő.

“A két szíriai gyerek történetében a Földközi-tengeren az embercsempészek ellopják a család csomagját, a kislány babájával együtt. És ő nagyon boldogtalan ettől. Amikor ezt olvasom, a gyerekek mindig megkérdezik, hogy visszakapta-e már a babát. Mert ez olyan dolog, amit ők is át tudnak élni, el tudják képzelni, hogy velük is megtörténhet. Nem úgy, mint a bombák, a harcok, az éjszakák a tengeren.”

Kirsten Boie már több mint 60 könyvt írt kisgyerekeknek és tiniknek. Hisz abban, hogy a történetek segítik őket abban, hogy megértsék: mi történik a világban. A sztorik szerinte könnyebbé teszik a megértést, mint az elméleti tudás.

Illusztrációk: Jan Birck

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez