Ha Nagy-Britannia teljesen szakít az EU-val, akkor a City Edinburgh-ba költözhet

Ez a véleménye Lord Adair Turnernek, aki nemrég még a Pénzügyi Felügyelet főnöke volt Londonban. Szerinte 5% az esélye annak, hogy a népszavazás ellenére Nagy-Britannia tagja marad az Európai Uniónak, 45% viszont annak a valószínűsége, hogy London teljes mértékben szakít az Európai Unióval. Ebben az esetben kizárnák Nagy-Britanniát a hatalmas európai piacról. Ez a londoni City halálát jelentené. Ráadásul a skótok sem fogadnák el, hogy elveszítsék az európai útlevelüket és az európai pénzeket.

Ha Skócia az Európai Unió része maradna, akkor fővárosának, Edinburgh-nak jó esélye van arra, hogy átvegye a londoni City szerepét, vagyis Európa pénzügyi fővárosa legyen. Persze erre más városok is pályáznak, például Dublin, Írország fővárosa is átvehetné a City szerepét.

De a kontinensen is vannak pályázók: Frankfurt, ahol az Európai Központi Bank székhelye van. Németország amúgy is az Európai Unió igazi gazdasági nagyhatalma. És pályázhatna még Párizs is, mely igazi világváros, ellentétben a többi jelölttel. Végül is a bankárok és brókerek is emberek: munkaidő után szívesen bámulnak pucér táncosnőket. Erre pedig Párizsban jobb esélyük van mint Frankfurtban, Dublinban vagy épp Edinburghban.

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez