Fontos főnök lógott felakasztva a parkolóban Pekingben

Keresd az igazságot! Ez a Kínát kormányzó kommunista párt elméleti lapjának címe. A szerkesztőség munkatársait nemrég furcsa látvány fogadta, ha körülnéztek a parkolóban: ott függött felakasztva a főszerkesztő helyettese, a Kínai Kommunista Párt befolyásos funkcionáriusa!

Miért kötötte fel magát az 56 éves Zsu Tiezsi? És miért épp a saját szerkesztőségének parkolójában? Egyáltalán ő kötötte fel magát, vagy valakik segítettek neki ebben? Néhány, a rendszertől független portál eziránt érdeklődik Kínában, ahol könyörtelen hatalmi harc folyik több mint egy évvel a kormányzó kommunista párt kongresszusa előtt.

Ki milyen irányt követ? Ki áll ki tűzön-vízen át Hszi Csin-ping elnök mellett, és ki az, aki szép csendben a majd mindenható első számú vezető ellen dolgozik? Csiusi – keressük az igazságot – ez az elméleti lap címe, melynek második embere oly furcsán végezte pályafutását.

A halott fontos háttérember volt a hatalmi apparátusban. Állítólag csak mérsékelten lelkesedett Hszi Csin-ping elnökért, aki egyre több hatalmi funkciót összpontosít a kezében. A pártkongresszusnak jövőre ki kell jelölnie az első számú vezető utódát, aki 2022-ben átveszi majd a hatalmat. Ez a kimondatlan törvény a Kínai Kommunista Pártban.

De mi van akkor, ha Hszi Csin-ping elnök, aki idén még csak 62 éves, nem akar nyugdíjba menni 2022-ben? A Kínát kormányzó kommunista pártnak Teng Hsziaoping óta nem volt ilyen erőskezű vezetője, aki több kollégáját bebörtönöztette korrupciós vádak alapján. Az igazságot kereső lap munkatársainak mindenesetre van min elgondolkodniuk, hiszen nem minden nap akasztja fel magát egy főnök a parkolóban Kínában sem, ahol az elit tagjainak sorsa mindinkább attól függ: milyen viszonyban vannak az első számú vezetővel, Hszi Csin-pinggel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez