Meghalt Elie Wiesel, a holokauszt nagy tanúságtevője

88 éves korában érte a halál a Nobel békedíjas írót, aki Kertész Imréhez hasonlóan egész életművét a zsidóüldözésnek szentelte. Romániában született, Magyarországról hurcolták el. Jiddis volt az anyanyelve, de franciául írt. 1956 óta az Egyesült Államokban élt.

1928-ban született Mármarosszigeten Észak-Erdélyben, mely a második világháború idején Magyarországhoz tartozott. Innen hurcolták el családjával együtt Auschwitzba. Rajta kivül senki sem élte túl: szülei és nővérei a holokauszt áldozatai lettek. A 17 éves fiú Franciaországba került. Filozófiai tanulmányokat folytatott és újságíró lett. Izraeli lapokat tudósított Párizsból. A zsidó miszticizmus és a francia nyelv Descartes-i logikája nehezen fér össze. Ezt a szintézist próbáltam megteremteni – vallotta Elie Wiesel, aki minden fontosabb művét francia nyelven írta meg.

1958-ban jelent meg első regénye La nuit (Az éjszaka) címmel. Ettől kezdve számtalan regény és színdarab következett, de a téma mindenütt ugyanaz: a holokauszt. Maga Wiesel szívesebben használta a görög szó helyett a shoa zsidó kifejezést. Az Egyesült Államokban megtartott első shoa-kongresszus díszelnöke ő volt 1979-ben. Közben évtizedeken át a társadalomtudományi tanszék vezetője volt a bostoni egyetemen. 1993-ban az ő javaslatára megnyílt az első shoa múzeum az Egyesült Államokban. A megnyitón az USA akkori elnöke, Bill Clinton is jelen volt.

1986-ban kapta meg a  Nobel békedíjat. Ezt követetően összehívta a Nobel-díjasok jelentős csoportját, hogy megvitassa velük a világ jövőjét. 1995-ben közös memoárkötetet adott ki Francois Mitterrand francia elnökkel. Emlékiratok két hangra – ez a könyv címe. Később nagyon megdöbbent, amikor kiderült: Mitterrand elnök jó barátságban volt azzal a francia politikussal, aki a zsidók elhurcolását szervezte a német megszállás idején Franciaországban.

2001 szeptember 11 rendkívüli mértékben megrázta. Attól tartott, hogy világszerte újraéled az antiszemitizmus. Ezért támogatta Afganisztán lerohanását, Irak megtámadását. Sőt Izrael vezetőihez hasonlóan sürgette, hogy az USA mérjen megelőző csapást Iránra. Élete végén megbánta ezt a véleményét. Mindig a kisebbségekért küzdött: az iraki kurdok éppúgy számíthattak rá, mint az albánok a koszovói konfliktus idején. Francois Hollande francia elnök nagy humanistának nevezte Elie Wieselt, aki Mármarosszigeten született 88 évvel ezelőtt, és egész életében a holokauszt tanúságtevője volt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez