Történelmi látogatást tesz az izraeli miniszterelnök Ugandában

40 éve, 1976 július 4-én ért véget az entebbei túszdráma, amely során izraeli kommandósok több mint 100 túszt szabadítottak ki a terroristák és Idi Amin ugandai diktátor katonáinak a fogságából. Ebből az alkalomból is látogatott el Ugandába Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök, akinek a testvére életét veszítette a túszok kiszabadítása során.

Minden szempontból is történelmi jelentőséggel bír Benjámín Netanjáhú útja, aki Uganda után Kenyába, Ruandába és Etiópiába is ellátogat. Izraeli miniszterelnök ugyanis  1987-ben járt utoljára hivatalos látogatáson valamelyik fekete-afrikai országban. Netanjáhú számára pedig azért is fontos a mostani ugandai látogatás, mert a bátyja volt a parancsnoka a 40 éve történt túszmenető akciónak, amely során életét is vesztette.

Az izraeli miniszterelnök egy napig tartózkodik Ugandában, azt őt szállító repülőgép pedig az Entebbe nemzetközi reptéren szállt le, ahol Yoweri Museveni ugandai elnök személyesen fogadta őt. Netanjáhú a látogatása során ott lesz az entebbei túszdráma 40. évfordulójára rendezett megemlékezésen, majd ezt követően egy konferencián vesz részt, amelyen afrikai vezetőkkel fog tárgyalni biztonsági kérdésekről – írja az abcnews.

 

kép:jpupdates.com

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez