Uniós büntetés hét spanyol futballklubnak – köztük a Realnak és a Barcelonának

Jogtalanul részesült állami támogatásban hét spanyol klub, és ezáltal előnyhöz jutottak a versenytársaikhoz képest – hangsúlyozta Margrethe Vestager versenyjogi biztos. Beszámolt arról, hogy az Európai Unió bizottsága három vizsgálatot is folytatott futballkluboknál Spanyolországban. Kiderült: a klubok éveken keresztül jogtalanul szereztek közpénzeket. Ezért az Unió pénzbüntetésre ítélte őket.

Miről van szó? Több spanyol futballklub – köztük a Real Madrid és a Barcelona – úgy adózott, mintha nonprofit szervezet lenne! Bár idén a törvényt megváltoztatták, de több mint húsz éven át az volt a helyzet, hogy a bevételek után 5%-nál kisebb adót fizettek. A Realon és a Barcelonán kivül idetartozik még az Atletico Bilbao, az Osasuna, a Pamplona, a Valencia, az Alicante és az Elche. Ezeknek a kluboknak egyenként 5 millió eurós  büntetést kell fizetniük.

A másik vizsgált ügy csak a Real Madridot érinti. A főváros önkormányzata egy kétes ingatlanügylet kapcsán 18,4 milliós eurót fizetett ki a klubnak “kártérítés” címén. A vizsgálat megállapította: burkolt támogatásról volt szó, ezért ezt a pénzt a Realnak vissza kell fizetnie.

A harmadik ügy három, pénzügyi nehézségekkel küzdő spanyol foci klubot érint. A Valencia, az Alicante és az Elche hitelgaranciákat kapott az önkormányzatoktól, így jóval előnyösebb feltételeket tudott kiharcolni a bankoknál. A Valencia 20 millió, az Alicante 6,1, az Elche pedig 3,7 millió euróhoz jutott ily módon. Ezeket a pénzeket a kluboknak vissza kell fizetniük. Így döntött az Európai Unió Bizottsága, amelyik nem ijedt meg attól, hogy a Spanyolországban szent tehénnek tartott futballklubokat jelentős összegekkel megbírságolja.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez