Bagdad dühös

Egyre nő a bagdadiak felháborodása a több mint 200 ember, köztük nagyon sok gyerek életét követelő hétvégi robbantás után. Azt mondják: a kormány képtelen megvédeni őket. Sok szó esik az utcán és a közösségi médiában is arról, hogy meg lehetett volna előzni azt, ami történt, ha nem a méregdrágán beszerzett, ám működésképtelen kamu detektorokkal próbálták volna kiszűrni a merénylőket.

Karada az iraki főváros közepén fekszik. Egész Bagdadból mennek oda emberek, hogy másokkal találkozzanak, együtt nézzék a kávéházakban a foci Eb meccseit vagy így, a Ramadán vége felé, közösen törjék meg a böjtöt. Így volt ez a szombatról vasárnapra virradó éjszakán is: az utcák tele voltak fiatalokkal és kisgyerekes családokkal. Közöttük repült a levegőbe a robbanóanyaggal megtömött teherautó.

Már hétfőn reggel több mint 200 halottról szóltak a hírek, és a nap folyamán újabb és újabb holttesteket húztak ki a romok alól – írja beszámolójában az Al-Dzsazíra. Karadát főként siíták lakják. Az Iszlám Állam, amikor bejelentette, hogy ez a bagdadi merénylet is az ő számlájára irandó, nem felejtette el kiemelni, hogy a siíta tömeg volt a célpont.

Benne azokkal a nőkkel és gyerekekkel, akik egy többszintes plázában mulatták az időt. Sokan közülük halálra égtek vagy megfulladtak a füsttől – mondják a rendőrök.

Haider al-Abadi kormányfő háromnapos gyászt hirdetett, amikor a helyszínre látogatott. A tömeg pedig megdobálta a konvojt, amivel érkezett és távozott.

Még vasárnap tüntetők vonultak a miniszterelnök házához: sok iraki a politikai vezetőket hibáztatja azért, hogy gyenge lábakon áll a biztonság Bagdadban. Nagy mennyiségben jutnak át robbanóanyagok a katonai és rendőri ellenőrző pontokon a sűrűn lakott kerületekbe.

“Ha nem az Iszlám Állam, akkor az al-Kaida. Ha pedig egyik sem, akkor a mocskos politikusok. Mi itt állunk a célkeresztben, ők meg épen és egészségesen ülnek a palotáikban. Ők azok, akik megengedik az Iszlám Államnak, hogy idejöjjön és gyilkolja az embereket” – mondta egy karadai asszony újságíróknak.

Sokan gondolják úgy, hogy a korrupció is gyilkolt most Bagdadban.

Az iraki kormány évekkel ezelőtt 6 ezer kamu bombadetektort vásárolt egy brit férfitól, egy bizonyos James McCormick-tól. Akit három évvel ezelőtt lecsuktak hazájában, mert kiderült: olcsó golflabda-keresőből átalakított bombadetektorai egy fabatkát sem érnek.

Jóllehet azzal adta el őket darabonként nagyjából 9 millió forintért még a libanoni ENSZ-erőknek is, hogy képesek megtalálni az elrejtett robbanóanyagokat, kábítószereket, sőt embereket is.

A botrány után az irakiak azt ígérték: kivonják a kamu detektorokat a használatból, inkább kutyákat vetnek be helyettük. De ez csak alig néhány helyen történt meg. Sok ezren haltak meg Irakban azért, mert a működésképtelen eszközökkel intették át a biztonságiak az ellenőrző pontokon a robbanóanyaggal megpakolt terroristákat.

Most a kormány újból azt ígéri: nem használják többé a közösségi oldalakon csak szappandetektorokként emlegetett eszközöket. Amiket azért hívnak így, mert maximum a szappant tudják kiszúrni.

Ami pedig azt a kérdést illeti, hogy miért hajtotta végre most az év legvéresebb iraki merényletét az Iszlám Állam, az elemzők a választ Fallúdzsa elvesztésében vélik megtalálni. Miután Bagdad-közeli erősségükből a hadsereg kiszorította őket,

az iszlamisták meg akarták mutatni: még így is képesek arra, hogy csapást mérjenek a fővárosra. Vagy bármely olyan területre, amely távol esik a frontvonalaktól.

És vannak, akik úgy vélik: a csataterekről egyre inkább a klasszikus, hagyományos terrorakciókra teszi át a hangsúlyt az Iszlám Állam. Ahogy egyre nagyobb területet veszít, úgy követ el egyre több támadást civilek ellen. Ez a trend a jövőben erősödni fog – véli Mowafak Baker al-Rubaje iraki politikus.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez