Lesz-e vádemlés? Nyilvánosak Clinton magánszerveren tárolt hivatalos levelei

A Wikileaks kiszivárogtató portál nyilvánosságra hozta Hillary Clinton, az amerikai Demokrata Párt várható elnökjelöltjének több mint 1200 olyan e-mailjét, amelyet még külügyminiszterként írt és küldött el az iraki háborúval kapcsolatban, és amelyet szabályellenesen a magánszerverén tárolt.

A portál az amerikai külügyminisztériumtól kapta meg a leveleket még februárban, miután az információkhoz való hozzáférés szabadságáról szóló amerikai törvényre hivatkozva kérte ezt. A Wikileaks hétfőn közölt a Twitter-fiókjában egy linket az e-mailekhez, és ezt több híroldal közzétette.

Julian Assange, a Wikileaks alapítója korábban azt állította, hogy honlapja szerzett annyi és olyan súlyosságú bizonyítékot Clinton ellen, amelyek alapján a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vádat emelhet. “Eljuthatnánk a vádemelésig, de Loretta Lynch, az Egyesült Államok főügyésze nem fog vádat emelni ellene” – jelentette ki Assange az ITV brit tévének nyilatkozva.

James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója keddi washingtoni sajtótájékoztatóján az amerikai politikai élet egyik központi kérdésévé vált e-mail-botrány ügyében folytatott nyomozás eredményeit ismertetve azt javasolta, hogy ne emeljenek vádat Hillary Clinton ellen. Hangsúlyozta viszont: a volt külügyminiszter valóban hanyag volt, és többször is magán e-mail-fiókját és szerverét használta hivatalos levelezésre, de kifejezetten titkos vagy bizalmas információk nem kerültek napvilágra.A republikánusok várható elnökjelöltje, Donald Trump azonnal reagált, “csalónak” nevezve a rendszert, Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke rossz precedensnek nevezte az FBI ajánlását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez