Így (is) ünneplik a Ramadán végét

A böjti hónap szentnek számít az iszlámban, és a legszentebb ünnep pedig ennek a vége, az Íd al-Fitr. Három napig tart, és éppen most üli a világ másfél milliárd muszlimja.

Sok hagyomány szabályozza az ünnepet, ezek közül mutatunk néhányat.

Édes reggeli napfénynél

reggeli

Míg a ramadán idején az evés-ivás tilos napkeltétől napnyugtáig, az íd al-fitr alatt a böjtölés. Ezért az ünnep többnyire édes fogásokat is felvonultató reggelivel indul, a kötelező napkeltei ima után.

Alapos tisztálkodás

ima

A szent ünnep alapos tisztálkodást kíván. Mielőtt  a hithű muszlimok elmondják az íd al-fitrnek szentelt reggeli imát, fogat mosnak, zuhanyoznak, ünneplőbe öltöznek és beillatosítják magukat. Nem az embereknek: Istennek.

Hallgatnak a müezzinek

minaret

Aki járt már a Közel-Keleten, annak ismerős az Adhan. Az imára hívó szó, ami naponta ötször hangzik fel a minaretekből. De az íd al-fitr idején ebből egy kimarad. A szabad ég alatt végzett ünnepi imára nem hív a müezzin. Ilyen egy évben csak kétszer fordul elő – ilyenkor és az áldozati ünnepen, az íd al-adhán.

Ima a szabad ég alatt

imaszabadég

Az ünnepi ima nagyban különbözik a hétköznapitól. Nem a mecsetben tartják, hanem a kék ég alatt, nagy, tágas tereken. Ezért (is) vannak olyan sokan ilyenkor a parkokban.

Gyaloglás

séta

Még annak is megvannak a szabályai, hogyan kell eljutni az ünnepi imára. Kötelező a gyaloglás, oda is, vissza is. Sőt: hazafelé egy másik útvonal ajánlott a hívőknek.

Pssszt!

csitt

Az ünnepi ima két részből áll: magából a tényleges imából és rögtön utána egy szertartásból. Szokás szerint (sőt kötelezően) csendben maradnak ilyenkor a hívők. Csak iszlám üdvözlések és köszöntések hangozhatnak el, a csevegés csak akkor jöhet, ha elhagyták az imára kijelölt területet.

Jótékonykodás

jótékonykodás

Az ünnep egyik legfontosabb része a jótékonykodás. Pénzt gyűjtenek ilyenkor a rászorulóknak. Néhány országban, például Szaúd-Arábiában névtelenül juttatnak bankjegyeket vagy élelmet a jobbmódúak kevésbé szerencsés szomszédaiknak.

Idegenek

ölel

Az íd a lelki megújulás ideje. Ajánlott megbocsátani az ellenünk vétkezőknek, elengedni az év során felgyűlt sértődéseket. Újra kell kezdeni. Ezért gyakori, hogy idgenek is köszöntik egymást ilyenkor, áldott ünnepet kívánva.

Együtt

édesség

Az ima után a muszlimok felkeresik a rokonokat, hogy együtt ünnepeljenek és megajándékozzák a gyerekeket. Nagyon sok édesség fogy ilyenkor, a szuperédes baklava, palacsintaszerű katayef és a lokum szinte kötelező minden asztalon. A böjt után jó idők járnak az édesszájúakra.

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez