Betiltották a vízipipát Tanzániában

Tanzániában az utóbbi időben egyre nagyobb divattá vált a vízipipázás a fiatalok körében, ami komoly aggodalmakkal tölti el a helyi hatóságokat. Szerintük ugyanis a vízipipát más célokra is lehet használni, ezért egészségügyi okokra hivatkozva betiltották – írja a BBC.

Hét napot kaptak a kereskedők, éttermek, kávézók és szórakozóhelyek, hogy eltüntessék polcaikról a vízipipát és a hozzá való ízesített dohányokat. A tanzániai kormány azzal indokolta a szigorú és mindenki számára kötelező érvényű rendelet bevezetését, hogy a vízipipa súlyosan káros az egészségre, elpusztítja a jövő generációját. Mások azonban úgy vélik, hogy a kormány más megfontolások miatt tiltotta be a shishát, amely egyébként évszázados hagyományokra tekinthet vissza a kelet-afrikai országban, főként a muszlim vallású és ázsiai származású lakosság körében.

 sssssAL

Több olyan esetről tudni ugyanis, hogy a fiatalok a vízipipát nem dohányszívás céljából, hanem sokkal inkább álcázott alkoholfogyasztásra és kábítószer szívásra használják. A vízipipa tartálya ugyanis elég nagy ahhoz, hogy nagy mennyiségű alkoholt lehessen beleönteni, amit a fiatalok észrevétlenül tudnak fogyasztani. Marihuána szívására pedig szintén tökéletesen alkalmazható. Több szórakozóhely, kávézó és étterem ki is használta ennek a lehetőségét, ami a hatóságoknak is feltűnt.

Közben az egészségügyi szervek és civil szervezetek jelezték, hogy a tradicionális ízesített dohányok ugyanannyira károsak az egészségre, mint a normál, megszokott cigaretták. A tradicionális shishadohánynak ugyanis ugyanolyan az összetétele, mint a cigarettáé, annyi különbséggel, hogy különböző gyümölcsös aromákkal ízesítik. Azoknál, akik sokat használják, fennáll a veszélye annak, hogy előbb-utóbb súlyosan megbetegszenek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez