2020-ra egyedül marad Szomália

Az Afrikai Unió ugyanis bejelentette, hogy addigra kivonják békefenntartóikat a kelet-afrikai országból, ahol 1991 óta megszakítás nélkül folyik a polgárháború.

Az Afrikai Unió Béke és Biztonsági Tanácsa jelezte: elkészült az AMISOM békefenntartó misszió kivonulási stratégiája Szomáliából, ami azt jelenti, hogy 2018-ban folyamatosan csökkentenék a misszióban szolgálatot teljesítő zöld sapkások számát. 2020 decemberére pedig végkép elhagynák az országot, átadva a terepet a szomáliai hadseregnek.

Az Afrikai Unió által létrehozott AMISOM békefenntartó misszió 2007-ben kezdte meg a működését Szomáliában. Jelenleg 22 ezer katona állomásozik a polgárháború sújtotta országban. Elsődleges feladatuk a rend és a biztonság fenntartása, illetve a radikális iszlamista al-Shabaab lázadó-és terrorszervezet visszaszorítása. A zöld sapkások emellett aktív szerepet játszanak az újra formálódó szomáliai hadsereg felállításában és a katonák kiképzésében is.

Az azonban még továbbra is kérdéses, 2020-ra tényleg sikerül-e felállítani egy olyan szomáliai hadsereget, amely képes lesz pótolni a zöld sapkások jelenlétét, illetve megteremteni a régóta várt békét és stabilitást az országban. Nagy kérdés az is, hogy sikerül-e a szomáliai politikusoknak egységre jutniuk, az országot ugyanis továbbra is különböző klánok uralják, amelyek vetélytársként, nem pedig szövetségesekként tekintenek egymásra. Ennek is tudható be, hogy az országnak még mindig nincsen hatékonyan működő kormánya, amely képes lenne ellenőrzése, illetve hatalma alá vonni az országot.

A legnagyobb kérdés viszont az, hogy az elkövetkezendő négy évben sikerül-e végkép felszámolni az al-Shabaab lázadó-és terrorszervezetet. Az AMISOM-nak komoly érdemei voltak abban, hogy kiszorította a terroristákat Mogadishuból és több fontosabb városból. A radikális iszlamisták azonban még továbbra is ellenőrzésük alatt tartják az ország központi régióját. Bár az al-Shabaab sokat gyengült az elmúlt években, még mindig komoly veszélyt jelentenek. Nem rég pedig több sikeres támadást is végrehajtott a fővárosban és a békefenntartók ellen.

Az AMISOM kivonásának hátterében elsősorban pénzügyi okok állnak. A misszió költségeinek jelentős részét ugyanis az Európai Unió finanszírozza, amely nem rég 20 százalékkal csökkentette a misszióra fordított pénzt. Főleg azért, mert az afrikai országok több esetben sem teljesítették anyagi kötelezettségüket, ezért a misszióban szolgáló katonák lassan fél éve nem kapnak fizetést.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez