Elnöki sajtókonferencia – gépfegyverzajban

Nem tudjuk, hogy ki és miért lő ott kint!- ismerte el Dél-Szudán elnöke és alelnöke. A két vezér épp azt ünnepelte sajtóértekezletén, hogy Dél-Szudán immár ötödik éve független.

A polgárháború is körülbelül azóta tart az ország törzsei között. Dél-Szudán az USA és az Európai Unió támogatásával nyerte el a függetlenséget 2011-ben. Előtte hosszas polgárháború dúlt, melynek során az északi muzulmán többség kíméletlenül elnyomta a déli keresztény kisebbséget. Ez a keresztény kisebbség kapott függetlenséget 2011-ben.

Az Egyesült Államokat vagy az európai nagyhatalmakat azonban nem vallási és nem is az emberi jogi okok motiválták, hanem az olaj. Ennek kitermelése meg is kezdődött, de hamarosan kiderült: az olajvezetékek a szomszédos Szudán területén át vezetnek. Aztán az olaj ára is csökkenni kezdett.

Dél-Szudán (Wikimedia Commons)
Dél-Szudán (Wikimedia Commons)

A gyors fellendülés tehát elmaradt. Dél-Szudán keresztény törzsei egymás torkának estek. A legnagyobb törzs adja az elnököt, a második az alelnököt. Köztük véres polgárháború dúlt, de tavaly kiegyeztek. A nyugalom nagyon viszonylagos. Nemrég a két fél katonái egymást ölték: öt kormánykatona maradt holtan a földön. A másik oldal halottairól nem érkezett jelentés.

Miközben Salva Kiir elnök és Riek Machar alelnök közös sajtóértekezleten méltatta Dél-Szudán ötéves függetlenségét, Jubában, a fővárosban dörögtek a fegyverek. Az elnöki palota környékén is jól hallható volt a gépfegyver sorozatok hangja. Kik lőnek egymásra és miért? – tudakolták az újságírók a francia Rfi beszámolója szerint. Nem tudjuk – adta meg a választ az elnök és az alelnök. Aztán vége lett a sajtóértekezletnek. Éjszakára a gépfegyvertűz is elhalt. Dél-Szudán ma ünnepli a függetlenség kikiáltásának ötödik évfordulóját.

Kép: Középen Salva Kiir Dél-Szudán elnöke (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez