Az Iszlám Állam terrorhálózatot épít ki Franciaországban

4-500 olyan harcosa van az Iszlám Államnak, aki francia földről érkezett Irakba vagy Szíriába, majd onnan visszatért. Ezek a jól kiképzett fanatikus harcosok hajtottak végre öngyilkos merényleteket Párizsban. A jövőben nem lesz szükség arra, hogy az Iszlám Állam feláldozza a legjobb embereit az öngyilkos merényletek során, mert olyan robbantási szakértőket küldött Franciaországba, akik autóba rejtett bombákkal gyilkolhatnak anélkül, hogy ők maguk az életüket veszítenék.

Ezt a várható forgatókönyvet vázolta fel a belső elhárítás főnöke, aki szerint fel kell készülni arra: az Iszlám Állam magasabb fokozatba kapcsol! Hétfőn Bernard Cazeneuve belügyminiszter büszkén közölte: sikerült teljesen terrormentes futball Eb-t rendezni. Csakhogy ehhez maximális készültség kellett: a rendőrség és a csendőrség teljes mozgósításán kivül még 30 ezer őrző-védőt is alkalmaztak egy hónapon át.

Ilyen készültséget nem lehet permanensen fenntartani. A belső elhárítás embereinek kétharmada már így is az iszlamista terrorizmussal foglalkozik!

Patrick Calvar, a belső elhárítás főnöke  attól tart, hogy az Iszlám Állam teljes hálózatot épít ki francia földön. Meglesznek, sőt talán már meg is vannak a fegyverraktárai, és dolgoznak már a robbantási szakértők, akik a gyilkolászást Irakban és Szíriában tanulták ki. A kukákban vagy autókban elrejtett bombák ellen nagyon nehéz védekezni. Ez mindenki számára kiderült Afganisztánban és Irakban, ahol az amerikaiak legnagyobb veszteségeit ilyen merényletek okozták.

Ha ez bekövetkezne, akkor Franciaország egyre jobban hasonlítana a Közel-Keletre. Hétfőn Bernard Cazeneuve belügyminiszter büszkén mondta: Franciaország Franciaország maradt a foci Eb egy hónapja alatt! De hogyha minden utcasarkon bombamerénylet fenyeget, mint Bagdadban, akkor ez alaposan megváltozhat. Márpedig épp erre figyelmeztetett a belső elhárítás főnöke Franciaországban.

Fotó: ISIS-harcosok egy Franciaországot fenyegető videóban 2014-ben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez