Kína vs. Fülöp-szigetek: jogtalan birtokháborítás

Kína jogtalanul foglalt el dél-kínai-tengeri szigeteket. A nemzetközi szerződések megsértése mellett tevékenységével állandó és visszafordíthatatlan károkat okozott több korallzátony ökoszisztémájában – mondta ki a hágai Állandó Választottbíróság.

Kínának nincs történelmi joga a dél-kínai-tengeri területekhez, és így ahhoz sem, hogy igényt tartson az ott található nyersanyagok kitermelésére – mondta ki ítéletében az Állandó Választottbíróság.

A hágai székhelyű bíróság kimondta, hogy Kína megsértette a Fülöp-szigetek szuverenitását azzal, hogy a szigetországhoz közeli zátonyokon terjeszkedik és nyersanyag-kitermelést folytat. A nemzetközi szerződések megsértése mellett tevékenységével állandó és visszafordíthatatlan károkat okozott több korallzátony ökoszisztémájában. A Fülöp-szigetek partvonalától számított 200 tengeri mérföldes körzetbe eső szigetek, zátonyok, homokpadok nem tartoznak Kína gazdasági övezetébe – tették hozzá.

Kína már előre közölte, hogy a döntést nem fogadja el, bármi legyen is az, a Fülöp-szigetek viszont üdvözölte az ítéletet.

Kína nem véletlenül szeretné magának a Dél-kínai-tenger 90 százalékát – mutatott rá ma reggeli adásában a brit BBC. Órási jelentőségű vízi útvonal halad a Dél-kínai-tengeren, amely évente 5,3 trillió dolláros kereskedelmi forgalmat jelent. Ebből most 60 százalék a kínai részesedés.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez