Az amerikaiak kilőtték a 150 pakisztáni iskolás haláláért felelős terrorvezért

Az afganisztáni-pakisztáni határ közelében egy amerikai légicsapásban megölték a 150 halálos áldozatot követelő, 2014-es pesavari iskolai vérengzés kitervelőjét – jelentették be szerdán pakisztáni és amerikai illetékesek.

Peter Cook, a Pentagon szóvivője Washingtonban közölte, hogy a szombaton végrehajtott csapásban meghalt Umar Kalifa “ismert terroristavezér”, akit Kalifa Umar Manszúr néven is emlegettek. Közleményében Cook hozzátette, hogy a légitámadásban, amely az Iszlám Állam (IÁ) szervezetéhez tartozó, úgynevezett Horaszan Tartomány csoport tagjai ellen irányult, négy másik “ellenséges harcost” is megöltek.

A támadást az afganisztáni Nangarhar tartományban hajtották végre, ahol az IÁ megvetette lábát. A Pentagon szóvivője Kalifát a Tarik Gidar csoport egyik vezetőjének nevezte. Közleménye szerint a pakisztáni tálibokhoz köthető szervezetet, amelynek bázisa a pakisztáni Dera-Adam Kílben van, az amerikai külügyminisztérium idén május 25-én globális terrorcsoportnak minősítette.

A Pentagon szóvivője azt írta, hogy “Kalifa volt a szervezője több pakisztáni terrorcselekménynek is”, köztük a csárszaddai Bacsa Hán egyetem ellen 2016-ban, a pesavari Badaber légitámaszpont ellen 2015-ben, illetve a hadsereg egy pesavari iskolája ellen 2014 decemberében elkövetett támadásnak, mely utóbbi több mint 130 gyermek halálával járt.

A pakisztáni hadsereg szóvivője, Ászim Badzsva Iszlámábádban arról számolt be, hogy a terroristavezér halálának hírét egy amerikai tábornok telefonon közölte Rahíl Sariffal, a hadsereg főparancsnokával. Badzsva elmondta, hogy Kalifa Umar Manszúrral egy amerikai dróncsapás végzett.

Manszúr annak idején eldicsekedett azzal, hogy ő képezte ki és indította útnak a 2014. decemberi támadást elkövető tálib öngyilkos osztagot. Nem sokkal a brutális iskolai terrortámadást követően a pakisztáni tálibok fő ága, amelynek tagjai az elmúlt években emberek tízezreit ölték meg az afganisztáni kormány megdöntését és az iszlám jog bevezetését célzó műveletekben, megtagadta Manszúrt és csoportját.

A pakisztáni vezetés bosszút ígért, kilátásba helyezte a pakisztáni iszlám szélsőségesek “teljes felszámolását”, és az Egyesült Államok segítségét kérte az Afganisztánban menedéket kereső pakisztáni szélsőségesek megsemmisítéséhez. Az AP amerikai hírügynökség szerint Manszúr megölése a szövetséges Washington és Iszlámábád közötti, korábban évekig feszült viszony javulását jelezheti.

Szerdai közleményében a Pentagon szóvivője hangsúlyozta, hogy a Manszúr elleni sikeres dróncsapás ismét igazolja a Pakisztánnal és Afganisztánnal közös biztonsági érdekeket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez