Talpig fegyverben mentik honfitársaikat az ugandai katonák Dél-Szudánból

Állig felfegyverzett ugandai katonák hatoltak be Dél-Szudánba, hogy kihozzák több ezer honfitársukat a szomszédos országból. Más országok is mentik a polgáraikat az afrikai államból. Dél-Szudánban hétfőig heves összecsapások voltak az elnökhöz hű hadsereg és a felkelők között.

Alaposan felfegyverzett ugandai katonai konvoj vonult be csütörtökön a polgárháború küszöbén álló Dél-Szudánba, hogy kimenekítse a fővárosban, Jubában tartózkodó mintegy 3000 ugandai állampolgárt – jelentette az AFP francia hírügynökség egyik tudósítója a két ország határáról.

A konvoj – amelynek feladata a dél-szudáni főváros és az ugandai határ közötti út veszélytelen járhatóságának biztosítása is – több száz katonából, mintegy 50 teherautóból és páncélozott katonai járművekből állt. Jubában múlt péntektől hétfőig heves összecsapások voltak a Salva Kiir dél-szudáni elnökhöz hű hadsereg és a vetélytársa, Riek Machar alelnök vezette felkelők között. Azóta tűzszünet van, de ennek könnyen vége szakadhat.

Leopold Kyanda, az ugandai hadsereg vezérkari főnöke közölte a tudósítóval, hogy a katonai oszlop a jubai kormány engedélyével vonult be Dél-Szudánba. Hozzátette, hogy bárkit – akár dél-szudániakat is – kihoznak Jubából, aki el akarja hagyni a várost, így a kimenekítendők száma sokkal több is lehet, mint az előre becsült háromezer. A körülbelül 200 kilométer hosszú út veszélyes lesz, mert fegyveres csoportok támadhatják meg őket, amint az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) figyelmeztetett korábban – mondta.

Az Egyesült Államok, India, Németország és más országok közben folytatják saját és más országbeli állampolgárok kimenekítését Dél-Szudánból. A német külügyminisztérium közölte, hogy szerdán kihozták az országból azt a három kínai békefenntartót is, aki a múlt héten megsebesült a szemben álló felek közötti tűzharcban.

Az AP amerikai hírügynökség úgy értesült: a szomszédos országok hatóságai nem engedik át a határon azokat a dél-szudániakat, akik el akarják hagyni saját hazájukat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez