Katonák egy csoportja hatalomátvételt jelentett be Törökországban

Átvették a hatalmat Törökországban – jelentette be a televízióban katonák egy csoportja. Azt mondták, azért, mert autokratikus rendszer épül ki, és megszaporodtak a terrorakciók, ők pedig ezt meg akarják akadályozni. A miniszterelnök viszont a demokrácia elleni támadásról beszélt.

Előzőleg Ankarában lövöldözések voltak és harci gépek szálltak alacsonyan a főváros felett, Isztambulban pedig katonák zárták le a Boszporusz és a Mehmed szultán hidat, megszűntetve a közlekedést Isztambul európai és ázsiai része között. Az Atatürk reptérhez tankok vonultak, minden járatot töröltek.

Binali Yildirim kormányfő azt nyilatkozta: mind a repülések, mind a hídlezárások egy “katonai csoport illegális akciói”, a kormány a helyén van. Azok pedig, akik ebben a törvénytelen akcióban részt vesznek, “a legnagyobb árat” fogják ezért fizetni.

Ugyanakkor lövöldözések hangját lehetett hallani Isztambulban a rendőrség főhadiszállásánál is. A CNN Turk azt közölte, hogy Erdogan elnök “biztonságos helyen” van, de részletekbe nem ment bele. Később megszólalt Erdogan is, egy kisebbség felkeléséről beszélt mobiltelefonon a CNN Turknek, és az utcára hívta híveit.

A katonai csoport közleményét a TRT televízióban olvasták be, eszerint teljes hatalomátvétel történt az országban. Hogy a csoportban kik vannak, nem tudni. A magát “béketanácsnak” nevező csoport kijárási tilalmat hirdetett. A Reuters hírügynökségnek egy Erdogan-közeli forrás azt mondta, a közleményt a hadsereg parancsnoksága nem hitelesítette. Egyes jelentések szerint a vezérkari főnököt és a hadsereg több más vezetőjét túszként tartják fogva a hadsereg főhadiszállásán.

Közben egymás után érkeznek a hírek arról, hogy a török kormányzó párt, az AKP isztambuli irodáját is katonák foglalták el, Ankarában pedig a belügyminisztérium épületénél tört ki tűzharc.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez