Megerősítik a riói olimpia védelmi rendszerét a nizzai merénylet miatt

Riasztó volt számunkra is a nizzai terrorakció – mondta a brazil kormány ülése után az ország védelmi minisztere. Raul Jungmann jelezte: komolyan megszigorítják a biztonsági intézkedéseket az olimpia idején.

Ez lehet, hogy kicsit kényelmetlen lesz a turistáknak, de jelentős mértékben növeli a biztonságot. Több lesz az útakadály és az ellenőrző pont Rióban az olimpia idején.

80 ezer rendőr és katona vigyáz majd a rendre az egész olimpia idején. Az őrjáratok már július 24-én elindulnak, pedig az olimpia csak augusztusban kezdődik. Ennek oka az, hogy az olimpiai csapatokat is érheti támadás. Egy konkrét fenyegetésről a nyilvánosságot is tájékoztatták. A francia terrorelhárítás arról kapott fülest, hogy egy Brazíliában élő iszlamista merénylő támadást készít elő az olimpián résztvevő francia csapat ellen. Ezt a potenciális merénylőt letartóztatták, de az Iszlám Államnak több alvó ügynöke is lehet Brazíliában. Ezenkívül a félmillió külföldi turista között is lehet dzsihádharcos, akinek célja az olimpia megzavarása.

A kormányülés után Leonardo Picciani sportminiszter elmondta: jelentősen növelik az olimpia védelmi kiadásait a nizzai merénylet után. A terrorelhárító alakulatok 24 millió dollárral többet kapnak, hogy az olimpia idején semmilyen veszély se fenyegesse se a sportolókat, sem pedig a nézőket. Az olimpia idejére a közszolgálati dolgozók szabadságra mehetnek. A teherautóforgalmat pedig kitiltják Rio de Janeirónak arról a részéről, ahol az olimpiával kapcsolatos események zajlanak. Nizzában egy magát jégkrémárusnak álcázó kamionsofőr végzett mészárlást a nevezetes sétányon, és a francia rendőrök csak tűzharc után tudtak véget vetni a mészárlásnak. Ezt mindenképp szeretnék elkerülni Rio de Janeiróban az olimpia idején, és ezért jelentős mértékben megszigorítják a biztonsági intézkedéseket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez