Mi lesz az EU-török migránsegyezménnyel a levert puccs után ?

Törökország kulcsszerepet játszik az Iszlám Állam elleni harcban és a migránsprobléma rendezésében. Így érthető, ha az Európai Unió külügyminiszterei válságtanácskozást tartanak ma Brüsszelben Törökország jövőjéről. Részt vesz John Kerry amerikai külügyminiszter is.

Kerry a tanácskozás előtt kijelentette: a levert puccs semmifajta hatást sem gyakorol az Iszlám Állam elleni harcra. Törökország a NATO-csúcson Varsóban megígérte: maximálisan hozzájárul a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemhez. Példaként hozta fel, hogy a törökök újra megnyitották a nagy katonai repülőteret Incirlikben. Innen szálltak fel az amerikai és német harci gépek, melyek az Iszlám Államot támadták. A puccs idején a légitámaszpont bezárt. Most újra megnyitották, miután letartóztatták a korábbi parancsnokot, akit azzal gyanúsítanak, hogy szimpatizált a puccsista tisztekkel.

Erdogan elnök felvetette: vissza kell állítani a halálbüntetést az árulókkal szemben! Már több mint hatezren vannak börtönben a levert puccs miatt. Döntő többségük katona vagy az igazságszolgáltatás tisztségviselője. Az Európai Unió ragaszkodik ahhoz, hogy ne legyen halálbüntetés, akármilyen súlyos bűncselekményről is van szó. Erről beszélt vasárnap Ayrault francia külügyminiszter, aki kifejezte a kétségeit abban a tekintetben is, hogy vajon a nagy tisztogatás nem gyengíti-e a törökök elszántságát az iszlamista terrorizmus elleni harcban?!

Az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia az EU-Törökország egyezményt a migránsok ügyében. Az Európai Parlament különösen érzékeny az emberi jogok megsértésére. Már korábban is gyakran bírálta Ankarát az új terrorellenes törvény miatt, mely drasztikusan korlátozza a szabadságjogokat. A törökök közölték: szó sem lehet a terrorizmusellenes törvény visszavonásáról. Érzékeltették: ha az EU bírálja őket a szabadságjogok megsértése miatt, akkor veszélybe kerülhet a migránsegyezmény, amely létfontosságú az uniós államok számára. Ilyen körülmények között üléseznek az EU külügyminiszterei John Kerry amerikai külügyminiszter társaságában, hogy olyan megoldást találjanak, mely elfogadható a levert puccs után keményen tisztogató Erdogan elnöknek épp úgy, mint a szabadságjogok tiszteletben tartását szorgalmazó Európai Parlamentnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez