Trump: Hillary találta ki az Iszlám Államot

A republikánus elnökjelölt azzal vádolta a televízióban demokrata ellenfelét, hogy külügyminiszter korában olyan rossz politikát folytatott, mely a fanatikus terrorszervezet megerősödésével járt. Maga Trump háborút hirdetett az Iszlám Állam ellen röviddel azt követően, hogy értesült a nizzai merényletről.

Donald Trump – alelnökjelöltjével együtt – a CBS televízió 60 perc műsorában szerepelt. Közölte: ha hatalomra kerül, akkor felhatalmazást kér a washingtoni kongresszustól arra, hogy háborút hirdessen az Iszlám Állam ellen. Kevés amerikai katonát küldene a helyszínre, de növelné a hírszerzés szerepét. Ezenkívül jobban számítana a NATO- szövetségesek támogatására is. Korábban Izrael egykori védelmi minisztere kijelentette: a török hadsereg három nap alatt képes lenne végezni az Iszlám Állammal Irakban és Szíriában.

Hillary Clinton Obama külügyminisztere volt, de az elnököt nem terheli felelősség az Iszlám Állam ügyében, hiszen azt sem tudta, hogy mit csinál – mondta Trump. Szerinte a külpolitikában járatlan Obama teljes mértékben megbízott Hillary Clintonban, aki első periódusa idején külügyminiszter volt. Akkor az arab tavasz támogatása volt Washington hivatalos politikája. Ennek megfelelően az amerikaiak pénzzel és fegyverrel támogatták Aszad szíriai elnök ellenfeleit. Közülük sokan fanatikus iszlamista harcosok voltak, akik aztán csatlakoztak az Iszlám Államhoz.

A Szíria és Irak területén működő iszlamista szervezet már Európában is rendszeresen hajt végre terrorakciókat. A legutóbbi Nizzában volt, ahol egy dzsihádharcos kamionjával behajtott az ünneplő tömegbe július 14-én, Franciaország nemzeti ünnepén. 84-en meghaltak és sokan élet és halál között vannak azóta is. Donald Trump ezt követően hirdetett meg háborút az Iszlám Állam ellen. Vasárnap ugyanezt javasolta Sarkozy, Franciaország exelnöke, aki újra szeretne bejutni az Élysée-palotába. Az Európai Unió külügyminiszterei – amerikai kollégájuk, John Kerry társaságában – hétfőn Brüsszelben vitatják meg, hogy a levert török puccskísérlet után hogyan lehet hatékonyabbá tenni az Iszlám Állam elleni harcot.

Kép: flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez