A Brexit csak még jobban összehozza az USA-t és az EU-t

Washingtonban úgy vélik, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) a britek távozása után még fontosabbá vált. Az egyezség ugyanis hatalmas piacot teremtene, és ezáltal képes lenne ellensúlyozni a kilépést követő esetleges negatív hatásokat.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szövetség “tartós és megrendíthetetlen”, a partnerség az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító népszavazás után is erős marad – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter. A politikus azután nyilatkozott, hogy részt vett az EU-s külügyminiszterek brüsszeli munkareggelijén.

Az amerikai diplomácia vezetője sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az Atlanti-óceán két partja közötti együttműködés jelenleg minden korábbinál intenzívebb.

Hozzátette, a felek mindegyikének, köztük Boris Johnson brit külügyminiszternek is az az érdeke, hogy a lehető legsimább legyen az átmeneti időszak az Egyesült Királyság uniós kapcsolataiban.

Kerry elmondta, Washingtonban úgy vélik, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) a britek távozása után még fontosabbá vált, az ugyanis hatalmas piacot teremtene, és ezáltal képes lenne ellensúlyozni a kilépést követő esetleges negatív hatásokat.

A külügyminiszter az általa “rendkívül konstruktívnak” nevezett megbeszélés után kitért az előző heti törökországi puccskísérlet kérdésére is, és kiemelte, hogy az ankarai kormánynak azt követően is tiszteletben kell tartania a jogállamiság és a demokrácia szabályait, az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat.

“Az ország nyugalmának és stabilitásának megőrzésére szólítjuk fel a török kormányt, valamint arra, hogy tartsa fenn a demokratikus intézmények és a jogállamiság iránti tisztelet legmagasabb fokát” – mondta.

John Kerry emellett leszögezte, hogy Ankarának hiteles bizonyítékokat kell felmutatnia, amikor az amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok kiadatását követeli az Egyesült Államoktól. “Van egy hivatalos eljárás a kiadatási kérelmek kezelésére, Törökországnak bizonyítékot kell küldenie, nem állításokat” – közölte.

Recep Tayyip Erdogan török államfő egykori szövetségesét, mai esküdt ellenségét, Fethullah Gülent teszi felelőssé a meghiúsított pucskísérletért. Gülen visszautasította a vádat, és élesen elítélte a hadsereg egy csoportja által végrehajtott államcsínykísérletet.

A sajtóértekezleten Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője arra figyelmeztetett, hogy a halálbüntetés visszaállítása véget vetne a török uniós csatlakozási folyamatnak. “Szeretnék nagyon világosan fogalmazni: egyetlen olyan ország sem válhat uniós tagállammá, amelyik bevezeti a halálbüntetést” – mondta. Mogherini arra is emlékeztetett, hogy Törökország is aláírta az emberi jogok európai egyezménye, amely kimondja a halálbüntetés tilalmát.

Binali Yildirim török miniszterelnök hétfőre virradóra ismételten kilátásba helyezte a halálbüntetés újbóli bevezetését, miután két nappal korábban Recep Tayyip Erdogan kijelentette, parlamenti vita tárgya lehet a halálbüntetés újbóli bevezetése a meghiúsult puccskísérlet nyomán.

Kép: Federica Mogherini és John Kerry (Wikimedia Commons)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez