Akkor most kövérek vagy nem a koreaiak?

Az elhízott emberek aránya jobban növekszik Dél-Koreában, mint Japánban, mert a koreaiak több zsíros ételt esznek, például rántott csirkét. Mégis jóval kevesebb a kövér ember, mint nálunk.

Ez derült ki legalábbis egy nemrégiben megjelent tanulmányból. A Livestock Gazdasági Kutatóközpont szerint 2011-ben még ugyanannyi volt a koreai és japán kövérek aránya: 3,2%-ka a teljes népességnek. Azonban 2013-ra a koreai kövéreké 4,7%-ra nőtt.

2001-ben a napi zsírbevitel a japánoknál és a koreaiaknál még közel azonos volt: 84,4 gramm és 83,9 gramm. 2013-ra a koreaiak esetében ez már 99 gramm lett, miközben a japánoknál lecsökkent 77-re.

„Az elhízás kérdése korábban merült fel Japánban, mint Koreában. Japán jelentősen csökkentette az olajos termékek számát, egy, a húskészítményeket érintő törvény után. Ráadásul az oktatásban is nagyon komolyan veszik a helyes táplálkozást” – mondta Hwang Myung-cheool, a kutatóközpont vezetője. „Korea csak nemrég kezdte el a háborút az elhízás ellen, a cukorellenes kampánnyal.”

Koreában az egy főre eső kalóriabevitel is nőtt 9,7%-kal, 2001-hez képest. Ebben az időszakban mindenki egyre több zsírt fogyasztott, leginkább a növényi olajokat. Ennek egyik oka, hogy a koreaiak egyre jobban szeretik a kínai élelmiszereket, példádul a sültcsirkét sörrel.

050

A csirke-sör őrület közismert az országban. Annyira nagy divat lett, hogy több franchise üzlet született. A 2001-2014-es időszakban a számuk 4 ezerről 24.329-re nőtt. A felmérés szerint a csirke volt a második legnépszerűbb étel a samgyeopsal nevű, háromrétegű sertésétel után.

A koreaiakról az is köztudott, hogy egyre több alkoholt fogyasztanak. Az ivási kultúra azonban más, mint nálunk. Ha ott isznak, rendszerint esznek is. Így lehet, hogy a kalória- és zsírbevitel folyamatosan növekszik.

„Japánban ehhez képest csökkent a kalóriabevitel” – mondta Hwang. „Eljött az ideje, hogy mi is helyesebben táplálkozzunk, és háborút indítsunk a cukor és zsír ellen.”

07chicken600.1

Összehasonlításképpen: jelenleg az elhízás tekintetében az Egyesült Államok vezet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint az emberek háromnegyede túlsúlyos az országban. A WHO Magyarországra vonatkoztatott becslése sem éppen rózsás: hazánkban az emberek több mint fele túlsúlyos. Ehhez képest a koreai és japán lakosság 3-5%-os aránya elenyésző.

Nagy arányban tehát a dél-koreaiakra nem jellemző az elhízás, annak ellenére, hogy tényleg sok alkoholt is fogyasztanak, ami jelentős egészségügyi kockázattal is jár. Az alkoholmérgezés okozta betegségek száma folyamatosan nő. Hogy tisztább képet kapjunk arról, miért nem jellemző az elhízás Koreában, megkérdeztük Kovács Jankát, a magyarországi Koreai Kulturális Központ munkatársát: hogyan táplálkoznak a koreaiak?

„Alapvetően az ételek, melyeket a koreaiak fogyasztanak, könnyen emészthetők, a szervezet gyorsan lebontja őket. Én például 10 kilót fogytam, mióta koreai ételeket eszem. Sok főtt ételt fogyasztanak, rengeteg zöldséggel. Mostanában nemcsak a kínai élelmiszerek népszerűek, de a többi nyugati étel is, mint a tészták, a különböző pékáruk stb. A hagyományos étkezés tehát átalakulóban van. Ettől függetlenül a koreai ételek jótékony hatására nagyon büszkék. Egy milánói világkiállításon például tavaly a koreai ételeknek kiemelt szerepük volt, a szervezetre gyakorolt pozitív hatásaikat méltatták. Koreában egyébként rengeteg erjesztett ételt esznek, melyek szintén beindítják a zsír lebontását.”

 

(Visited 8 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez