Hozzunk bort és csempét Portugáliából

Portugáliát gyakran hasonlítják Magyarországhoz, már ha területét és a népességét vizsgáljuk. Dr. Kiss Róbert Richárd műsorvezető Portóban és Lisszabonban járt, Portugáliáról mesélt az Inforádió Világszám című műsorában.

Portót hajóval érdemes körbejárni, hiszen így lesz a legtökéletesebb a látványa a világörökség részét képező kis házaknak, borospincéknek és gyönyörű hidaknak. De nem csak hagyományos turistaprogramokon vehetünk részt, ha oda látogatunk, hiszen akár csempegyárba is kalauzolhatnak minket, ez ugyanis az egyik érdekessége és jellegzetessége Portónak: fehér alapon kék mintás csempék vesznek köre bennünket mindenütt. Ebből akár vásárolhatunk és haza is vihetünk egy-egy darabot, otthon fel is tehetjük a falra.

Portugália híd

A német építészet jegyében elkészült Szabadság tér mellett található a városháza, ami a kis tornyával együtt idilli látványt nyújt. A látványos műemlékek sorát gyarapítja az Operaház és a Szent Alfonz templom is.

Mosterio Batalha udvar
A Mosterio Batalha kerengője

Portót nem csak a városi látványosságok, nevezetességek és remek kávézók és borozók miatt kedvelik a turisták, hanem azért is, mert rendkívüli vendégszeretetet tapasztalhatunk, ha odalátogatunk. Ráadásul a műsorvezető hölgyismerősei szerint, akikkel együtt utazott Portugáliába, az ott élő férfiak a leghelyesebbek Európában. Még egy előnyt jelent az, hogy Portugália viszonylag olcsó, főleg, ha ruházatról beszélünk, bár megeshet, hogy nem a legújabb divat szerint öltözünk fel, ha innen vásárolunk be.

Ha megéhezünk, a klasszikus ételeket érdemes kipróbálni: a grillezett szardíniát vagy a halas tésztát, illetve a caldo verde nevű levest. A borokat kedvelőknek igazán kedvező ez a környék, van egy család is errefele, akit meg szoktak látogatni a turisták, mert nagyon híresek borospincéjükről: a Soares Franco család.

Mosterio Batalha
Mosterio Batalha

A portugálok nagy hajósok, ezért szinte minden múzeumban megtekinthető a karavella, jellegzetes vízi eszközük. A gyarmati idők viszont nem múltak el nyomtalanul: a piacon még a mai napig vásárolhatunk olyan termékeket, fűszereket, amik a régen kialakult kapcsolatoknak köszönhetőek.

13833407_10154377410058151_349656523_o

Ám Porto csak a második legnagyobb város Portugáliában, a fővárosban, Lisszabonban több mint 2 millió ember él. Egyébiránt az ország területe nagyjából egyenlő Magyarország területével és lakosságának száma is közel azonos, így gyakran hasonlítják össze a kettőt. A Lisszabont átszelő folyó, a Tejó meghatározza a város arculatát. A Szent Jeromos templom az egyik legközismertebb emlékmű, de bármit meg szeretnénk tekinteni, sétával megtehetjük ezt, illetve a Lisszabonban kultikus villamosutat is választhatjuk. A város nevezetességeinek többsége az Alfamában, tehát az Óvárosban található.

Pena palota
Pena palota

Nyüzsgés csak a focigyőzelemkor van, hiszen a portugálok hatalmas futballrajongók, amúgy nem zsúfolt a város.

Cabo Da Roca – így nevezik a legnyugatibb pontot, de nem csak az ország legnyugatibb pontja ez, hanem Európáé is, megéri ellátogatni oda, mert nagyon szép látvány fogad, ha a sziklák tetejéről nézzük az óceánt.

A tengerpart

Inforádió Világszám magazin az FM 88,1 MHz-es frekvencián dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez