Túl sok puszit kapott Nazarbajev

„Kiállítási tárgyakat megérinteni tilos!” – intették a viaszbábú-kiállításra érkezőket Asztanában. Hiába. Nazarbajev elnök szobrát alig egy hét után javításra kellett vinni.

Július 13-án nyílt meg a szentpétervári viaszbábu múzeum kiállítása a kazah fővárosban. A mintegy negyven híresség hasonmása között Dzsingisz káné és Nurszultán Nazarbajevé is megcsodálható. A tárlat időzítése Nazarbajev 76. születésnapja (július 6.) miatt igen aktuálisra sikeredett.

Tódultak is a népek. Rengetegen fényképezkedtek a kazah elnök viaszfigurájával. Közben meg is ölelgették, puszilgatták, tapogatták, fittyet hányva a szokásos múzeumi figyelmeztetésekre.

Megnézte a helyszínt a bábu alkotója, Ajdosz Eszmagambetov is. „Mindent alaposan kijavítok, aztán visszahozom” – idézte véleményét az orosz kormány szócsöve, a Sputnik News kazahsztáni honlapja. A kiállítás szervezői azt is elmondták: annyira megszeretgették az elnök figuráját a látogatók, hogy az ingét is le kell cserélni.

A nemzetközi jogvédő szervezetek a fejletlen demokráciák közé sorolják a közép-ázsiai államokat. A kisebb-nagyobb személyi kultusz is hozzátartozik a rendszerhez. Gazdaságilag Kazahsztán teljesít a legjobban az öt állam közül. Ezért is nagy és egyelőre megválaszolatlan kérdés, vajon ki lesz a most 76 éves Nazarbajev elnök utóda.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez