11 nap alatt a Föld körül – világrekordot állított fel egy orosz hőlégballonos

Megállás nélkül repülte körül a Földet.

Egy ausztráliai reptérről indult 11 nappal ezelőtt, és most újból átrepült fölötte Fedor Konyukhov. Aki egyébként civilben pap. Ha bejegyzik a rekordját, akkor trónfosztott lesz az amerikai Steven Fossett – neki 2002-ben két nappal tovább tartott az út.

A 65 éves orosz hőlégballonos “boldog, ép és egészséges”. Csodás, amit megcsinált – mondta segítő csapatának egyik tagja a földetérés helyszínén, Nyugat-Ausztráliában.

Konyukhov Ausztráliából indulva először Új-Zéland, majd a Csendes-óceán, Dél-Amerika, a Jóreménység foka és a Déli-óceán fölött repült.

Fedor-Konyukhov-track

Útközben segítőin keresztül weboldalán beszámolt arról, hogy milyen volt, amikor egy sarki légáramlat az Antarktisz felé sodorta. “Félelmetes annyira délre kerülni, messze minden civilizációtól. Ez a hely nagyon magányos és nagyon távoli. Se föld, se repülőgépek, se hajók.”

Az 56 méter magas, héliummal és forró levegővel működő hőlégballon 11 nap és 6 óra alatt repülte körbe a Földet. Az eddigi rekordernek, Fossetnek ez 13 napba és 8 órába tellett.

ballon

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez