Egyre magasabbak az ázsiaiak

Jól ismert sztereotípia, hogyha ázsiaiakra gondolunk, rögtön az jut eszünkbe, hogy picik, alacsonyak. Egy angol kutatás most bebizonyította, hogy ez már nem állja meg a helyét.

Az ázsiaiak körében volt a legjelentősebb növekedés a testmagasságban az elmúlt 100 évben – állítja egy tanulmány, mely az emberek magasságát vizsgálta szerte a világon.

A londoni Imperial College tudósai az eLife nevű lapban tették közé az eredményeket: felfedezték, hogy a hongkongi, szárazföldi kínai, dél-koreai és japán emberek nőttek a leginkább – derül ki a Reuters cikkéből. Összességében a legjelentősebb növekedést a hongkongiak és a szárazföldi Kínában élők mutatták.

Hongkongban az emberek átlagosan 13 centit nőttek az 1914-2014-es időszakban, ami azt jelenti, hogy az átlag testmagasság 150 centiről 160-ra nőtt. A dél-koreaiak is nagyobbra nőttek, a nők például átlagosan 20.2 centivel. Ott a nők még magasabbak, mint a férfiak.

836

A japánok is jelentős előrelépést tettek. A rangsorban a japán férfiak a 187. helyről a 102-re, a nők a 112-re kerültek.

Majid Ezzati, az Imperial College professzora azt mondja, a tanulmány „képet ad a nemzetek egészségéről az elmúlt század tekintetében, illetve segíthet megismerni a változásokat és a táplálkozási szokásokat globális szinten”. A 800 fős kutatócsoport a WHO-val együttműködve dolgozott.

A világ legmagasabb emberei egyébként a hollandok lettek, átlag 182,5 centis magassággal, miközben a nők között a lettországiak 170 centis átlaggal büszkélkedhetnek.

(Visited 49 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez