Indiában él a legtöbb alultáplált gyermek

Egy tanulmány azt állítja, hogy a legtöbb alultáplált gyermek Indiában él, mégpedig azért, mert a legtöbb helyen nincs megfelelő vécé, tiszta víz, és a szabadban végzett székletürítés is hozzájárul ehhez.

India az otthona a világon a legtöbb alultáplált gyermeknek a rossz higiéniai körülmények miatt – állítja egy tanulmány. A gazdasági növekedés ellenére Indiában az elmúlt években több fejlődésben visszamaradt 5 év alatti gyermek él, mint Nigériában, Pakisztánban, Kínában, vagy a Kongói Köztársaságban együttvéve: 48 millió. Ez a globális szám 30%-a – derül ki a WaterAid jelentéséből.

Az ilyen gyerekek alacsonyabbak az átlagnál. A betegség 2 éves kor után rendszerint visszafordíthatatlan. Ha a gyermek túléli, felnőtt korára fizikailag és szellemileg gyengébb a társainál. A WaterAid szervezet szerint ezt a vécék és a tiszta víz hiánya okozza. A szabadban végzett székletürítés ugyanis olyan szennyezéshez vezet, amely rengeteg fertőzés és betegség okozója.

Az adatok azt mutatják, hogy Indiában évente 140 ezer gyermek hal meg hasmenésben, míg 76 millió nem jut ivóvízhez, és 774 millió él megfelelő higiéniai feltételek nélkül.

„Nem meglepő, hogy ennyi gyermek marad vissza a testi fejlődésben Indiában” – mondja Megan Wilson-Jones, a WaterAid egészségügyi és higiéniai elemzője.

About-48-percent-Indian-children-stunted-1024x630

A szabadtéri székletürítés régóta jelentős egészségügyi és higiéniai probléma Indiában, ahol körülbelül 594 millió ember – a lakosság közel fele – ürít a szabadban az UNICEF szerint. Narendra Modi miniszterelnök hangsúlyozza, hogy meg kell tisztítani Indiát. Beszédeiben már többször kérte az embereket: minden háztartásban legyen vécé, hogy véget vethessenek a betegségek terjedésének. Ez is része a „tiszta India” kampánynak.

A fejlődésben visszamaradt gyermekek számának tekintetében Nigéria áll a második helyen, 10,3 millió satnya gyermekkel, míg a harmadik Pakisztán 9,9 millióval. Az elszegényedett Banglades pedig jobban teljesít, hiszen alig 10 év alatt szinte teljesen felszámolták a szabadtéri székletürítést. Korábban Kelet-Timorban volt a legelterjedtebb a betegség, ahol a gyerekek 58%-ka szenvedett tőle.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez