Először szexrabszolgákat, azután gyilkosokat csinálnak kisfiúkból Afganisztánban

Az előbbit a rendőrök, az utóbbit a tálibok követik el ugyanazokkal a gyerekekkel – állítja az AFP tudósítója. Ördögi kör, gyerekáldozatokkal.

Isten háta mögötti területen kutatott az újságíró. Egy fotó vitte oda. A fotón három öngyilkos merénylő volt, akció után. Egy katona a bakancsával éppen belerúgott az egyik arcába. A bakancs még csak úton van a képen az arc felé, belefagyott az időbe. Természetes reakció egy borzalmas terrorakció után. Ami megdöbbentette a tudósítót, az volt, hogy milyen fiatal fiúk voltak a robbantók.

Így eredt a tizenéves merénylők nyomába, és jutott el délre, Afganisztán Uruzgan tartományába. És amit ott talált, az maga volt a pokol – kisfiúknak. Akiket  széles körben tartanak arrafelé szexrabszolgaként a rendőrök, és küldenek vissza később trójai falóként a tálib lázadók, hogy bosszút álljanak egykori zaklatóikon.

A gyerekek (kisfiúk) szexuális kizsákmányolása több évszázados szokás Afganisztánban. Az amerikaiak a homoszexuális erőszak kulturálisan szentesített formájaként beszélnek róla. A fiúkat, jellemzően 10 és 18 év között, nőiesítik: néha ki is festik és őket, és kis csengőket kötnek a lábukra, mint a táncosnőknek. Általában elrabolt gyerekekről van szó, vagy olyanokról, akiket kétségbeejtő szegénységben élő családjuk elad a nagyhatalmú elit tagjainak. Haduraknak, politikusoknak, rendőrparancsnokoknak. Akik aztán saját szolgáikként tartják őket, kedvüket tölteni és a hatalmukat fitogtatni.

Amikor az újságíró először hallott a dologról, eI sem akarta hinni. Még hogy be tudnak szivárogni a tálibok a Nyugat által pénzelt afgán rendőrségbe úgy, hogy kihasználják a rendőrök fiú szexrabszolgák utáni vágyát? Akárcsak a középkorban? Nos, ekkor utazott el Uruzganba. Ahol egyre többen és többen hitelesítették a sztorit. Két hónapot töltött a tartományban, titokban találkozgatott az informátorokkal, miközben “hivatalosan” más történetek nyomában járt.

A számok megdöbbentették. Gyakorlatilag Uruzgan mind a 370 rendőri ellenőrzőpontján van ilyen fiúszolga – akad, ahol egyszerre négy is. Vannak parancsnokok, akik nem is hajlandók elfogadni egy posztot, ha ezt nem biztosítják nekik. Mások azzal fenyegetőznek, hogy odébbállnak, ha elviszik tőlük a fiúkat. De a bachák – így hívják a fiú szexrabszolgákat – gyakran féltékenységet szülnek és lövöldözéseket robbantanak ki a parancsnokok között – írja Anuj Chopra. A tálibok pedig nem vakok, hogy ne szúrjon szemet nekik, hogy  ez erősebb függés még annál is, amit az ópium okoz  – mondta neki egy ottani bíró.

katonai chp

A legszívszorítóbb és legnehezebben feledhető egy fiú szomorú, szelíd szeme volt Dehjawze faluban, az Isten háta mögötti vidék elhagyott sarkában. Virágzó ópiumfarm közepén, ahol kalitkába zárt madarak voltak és egy láncra vert kutya őrizte a bejáratot, a fiú kifestett szemmel, kiszőkített göndör hajjal ült egy sarokban, töltögette a teát a helyi rendőrparancsnok vendégeinek poharaiba. Miközben az nyíltan dicsekedett “gyönyörű bachájával”.

A testes, középkorú parancsnok nem is titkolta, hogy két éve az akarata ellenére tartja fogva a tizenéves fiút. Akinek a szeme hallgatva üvöltött segítségért. “Szegény szülők jönnek hozzánk azzal, hogy pedofil rendőrök rabolják el a fiaikat, segítsünk, állítsuk le őket” – meséli név nélkül egy helyi tisztviselő. Aki annyira fél, hogy a saját irodájában is csak suttogva mesél. “De hogyan? Hogy hiheti bárki is, hogy életben hagynának bennünket, ha vizsgálni kezdjük a bűneiket?”

Sok szülő fél szépen felöltöztetni a kisfiát, nehogy szemet vessen rá egy nagy hatalmú ember. Az ilyen félelem is mutatja, mennyire mélyen beágyazódott a gyerekek zaklatása a társadalomba, és milyen tehetetlenek ellene az emberek.

Bizarr módon ezt az intézményt nem tekintik homoszexualitásnak arrafelé (azt démonizálja és tiltja az iszlám), sem pedig pedofíliának. A gyakorlat ugyanakkor annyira elterjedt és elfogadott, annyira része a kultúrának, hogy a riportert is megkérdezték, csak félig tréfásan: akar-e ő is egy fiút magának?

A tálibok, akik betiltották a bacha bazi intézményét, amikor hatalmon voltak 1996 és 2001 között, most belső támadásokhoz használják fel a fiúkat. Akit szexrabszolgaként megkínoztak, kész arra, hogy elégtételt vegyen, hogy bosszút álljon. Így aztán duplán áldozatokká válnak a fiúk: először rabszolgaként a fogvatartóik teszik őket azzá, majd gyilkosként a tálibok.

A riport után Ashraf Ghani elnök vizsgálatot ígért, a gyerekbántalmazók megbüntetését. Zéró toleranciát. Több száz gyerek szexrabszolga él ma egyedül Uruzganban. Vajon el tudják-e hallgattatni a néma kiáltást a szemükben?

Fotó: AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez