Kéjhölgyszobrot állítanak Sydney-ben

Ausztráliában augusztus 6-án leplezik le a „békeszobrot”, mely egy második világháborús kéjhölgyet ábrázol. Az emlékmű felállítását egy japán csoport máris ellenzi.

Az emlékmű azokat a koreai nőket szimbolizálja, akiket a japán hadsereg a második világháború idején szexuális rabszolgaként használt. Persze arról, hogy ez mennyire igaz, és mennyire voltak a nők kényszerítve, óriási vita van a két nép között. Évente többször próbálnak egymás ellen érvelni, és bár tavaly japán részéről bocsánatkérés is elhangzott, sőt megállapodtak az ügyben, most a szobor kapcsán újra előjött a vita.

Park Eun-deok ügyvéd, aki a szobrot létrehozó szervezetet képviseli, azt mondja: a japánok megfenyegették Bill Crews lelkészt, aki helyet biztosított templomában a szobornak. A japánok azzal fenyegetőznek, hogy beperlik a lelkészt, ha nem vonja vissza az ajánlatot.

„A szobor megalázza a japánokat, gyűlöletet kelt ellenük” – mondta a csoport egyik tagja a japán médiában. „Ez árt a multikulturális harmóniának az ausztrál társadalomban” – tette hozzá.

A lelkész azt mondja, a fenyegetések ellenére a szobrot felállítják, mint „az emberi jogok, az igazságosság és béke” jelképét. Ilyen békeszobrot egyébként Szöulban is építettek már, ráadásul a japán nagykövetség előtt 2011-ben. Azóta a szervezet 30 hasonló szobrot emelt Koreában és külföldön. A Sydney-i szobor ugyanolyan dizájnt követ, mint a többi.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez