Vissza Türkménbasihoz: Pánikvásárlás Türkmenisztánban

Hiába Türkmenisztáné a világ negyedik legnagyobb gázkészlete, több tényező miatt is nehézségekkel küzd most az ország gazdasága. Újabban a valutaváltást korlátozta a Központi Bank, ami pánikvásárlást eredményezett.

Tavaly 6,5 százalékkal csökkent a türkmén GDP növekedése – írja az alternatív türkmén hírügynökség, az ANT. Ezt az alacsony olaj- és gázárak, az orosz gazdaság recessziója, a kínai lassulása és a dollár árfolyamának emelkedése eredményezte.

Kompenzálásul a többi között devalválták a türkmén manatot és korlátozták a valutaváltást. Július 25-től a szervezetek és a vállalkozások csak az elnök, Gurbanguli Berdimuhamedov engedélyével válthatják valutájukat manatra, és csak állami projekt keretén belül.

Így viszont a vállalkozók nem tudják kifizetni az import élelmiszerek külföldi beszállítóit. Ezért – különösen a határ menti területeken – őrült felvásárlásba kezdtek az emberek, ami persze áremelkedést okoz – írja az eurasianet.org. A helyzeten a markukat a kenőpénzért tartó határőrök sem segítenek.

Az ANT egy kormányközeli forrástól megkérdezte, külföldön használhatják-e devizaszámlájukat a türkmén vállalkozók. Sajnos, csak nagyon kevesen rendelkeznek ilyen számlával – válaszolta, és hozzátette: újra visszatértünk a múltba, Szaparmurat Nijazov korába. (Szaparmurat Nijazov, vagyis Türkménbasi 2006-os haláláig tartó diktatúrája az egyik legelzártabb volt a világon.) A vállalkozók remélik, mindez csak időszakos, különben az ország visszatér oda, amikor Moszkvából táskákban szállították az árut.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez