Miért küldött Amerika 400 millió dollárt Iránnak?

Váltságdíjat fizetett – állítja a Wall Street Journal és a republikánus ellenzék. Régi adósságot törlesztettünk – mondja az Obama kormányzat.

Magát a tényt nem tagadják: 400 millió dollár érkezett egy repülőgépen idén januárban Teheránba, svájci frankban és euróban. Mindez része volt az amerikai-iráni megállapodásnak, mely a nukleáris egyezményhez kötődött. Az USA és öt másik nagyhatalom (Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína és Németország) megállapodott abban Iránnal, hogy a közép-keleti állam nemzetközi ellenőrzés alá helyezi nukleáris programját. Ezt az egyezményt élesen elítélte Izrael és a republikánus ellenzék. Donald Trump közölte: ha elnök lesz, akkor visszacsinálja a dolgot.
Az egyezmény mellett más megállapodások is születtek a két állam között. Az USA és Irán közt 1979 óta nincs diplomáciai kapcsolat. Az iszlamista rendszer által felbuzdult diákok megrohamozták az USA nagykövetséget Teheránban. Csak 444 nappal később engedték el az amerikai diplomatákat. Most fogolycsere is történt Washington és Teherán között: négy amerikai-iráni állampolgár és a Washington Post egy újságírója nyerte vissza a szabadságát.
A másik részről pedig hét iráni állampolgárt engedtek szabadon Amerikában. A Wall Street Journal szerint ezt a fogolycserét olajozták volna meg a 400 millió dollárral. Az USA politikájával ellentétes az, hogy váltságdíjat fizessünk! – hangsúlyozta mind a Fehér Ház, mind a külügy Washingtonban. Nem váltságdíjról van szó hanem olyan korábbi adósság törlesztéséről, mely még az 1979-es iszlamista fordulat előtti idők következménye.
Mindez persze a választási kampány része, hiszen Hillary Clinton négy évig Obama külügyminisztere volt. Igaz, hogy a kérdéses időszakban már nem ő állt a külügy élén, de az Iránnal kötött nukleáris egyezmény gondot jelenthet számára. Az amerikai zsidó közvélemény megosztott ebben az ügyben, ezért a 400 milliós dollár készpénzben még kínos perceket okozhat Hillary Clintonnak és a stábjának.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez