Amerikai F-16-osok mentek Koreába

Egy tucatnyi F-16-os vadászgépet vezényelt az Egyesült Államok Dél-Koreába, hogy megerősítse ázsiai szövetségese védelmi rendszerét a sorozatos észak-koreai rakétakísérletek keltette feszültség miatt – közölte kedden az amerikai légierő csendes-óceáni parancsnoksága.

A tizenkét repülőgép és a háromszáz, pilótákból, kiszolgáló személyzetből álló alakulat már meg is érkezett a dél-koreai Oszan légitámaszpontra.

Nicholas Johnson alezredes, aki a parancsnokság harci műveleteiért felelős, kijelentette, hogy az F-16-osok Dél-Koreába vezénylése megszilárdítja a két ország közötti együttműködést a regionális válságok idején, továbbá támogatja a regionális biztonságot.

Észak-Korea április óta több alkalommal tesztelt ballisztikus rakétát, ezek a Japán-tengerbe csapódtak be. Legutóbb szerdán bocsátott fel egy egy ballisztikus rakétát, amely ezer kilométeres út megtétele után a tengerbe zuhant Japán kizárólagos gazdasági övezetében, az Oga-félszigettől 250 kilométerre nyugatra.

Két héttel korábban Phenjan három Scud típusú ballisztikus rakétát indított, amelyek 500-600 kilométer megtétele után a Japán-tengerbe csapódtak, nem messze Észak-Korea keleti partvidékétől. Később a hatóságok azt közölték, hogy a gyakorlatban dél-koreai kikötők és repterek ellen hajtottak végre színlelt megelőző csapást. Phenjanban az vált ki különösen heves reakciót, hogy Washington és Szöul július elején bejelentette: Dél-Koreába telepítenek egy THAAD típusú rakétaelhárító rendszert az észak-koreai fenyegetés miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez