Nem tolonganak az állam- és kormányfők Rióban

Míg 2008-ban Pekingben csaknem nyolcvanan, 2012-ben Londonban mintegy hetvenen voltak, addig idén körülbelül negyvenöt állam- és kormányfő vesz részt a Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékok ünnepélyes megnyitóján. Az utolsó pillanatban fogműtétre hivatkozva lemondta riói látogatását Joachim Gauck német államfő.

A vezető politikusok távolmaradásában több tényező is szerepet játszhat: elsősorban naptáraik telítettsége, a két-három nap utazást megkövetelő távolság, valamint a dél-amerikai ország politikai légköre. Dilma Rousseff felfüggesztett brazil elnök ugyanis egyre közelebb áll a bukáshoz: csütörtökön ellene döntött a szenátusnak az elnök alkotmányos lemondatása ügyében illetékes bizottsága.

José Serra brazil külügyminiszter július végén közölte, 45 ország államfője vesz részt a ceremónián. A brazil kormány egyik tanácsadója pénteken azt mondta, a brazil hatóságok biztonsági okokból sem a jelenlévők számát, sem személyét nem erősíthetik meg.

Francois Hollande francia elnök – aki már megérkezett Rio de Janeiróba -, Mauricio Macri argentin és Horacio Cartes paraguayi államfők, valamint Matteo Renzi olasz miniszterelnök részvételét korábban már megerősítette Serra.

Egy félhivatalos lista tanúsága szerint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, John Kerry amerikai külügyminiszter, Fülöp belga és Vilmos Sándor holland király, valamint II. Albert, Monaco hercege tiszteletét teszi a nagyszabású rendezvényen. Őket Michel Temer ideiglenes államfő fogadja egy rövidke koktélpartira az olimpiai játékok hivatalos megnyitását megelőzően, amelyen mintegy 1500-an vesznek részt.

Csütörtök késő este a német elnöki hivatal bejelentette, hogy Joachim Gauck államfő sürgős fogműtétje miatt nem utazik Rióba, illetve nem tud részt venni az ünnepélyes megnyitón. Lemondta tervezett olimpiai látogatását a sportügyekért is illetékes belügyminiszter, Thomas de Maiziere. Ezzel kapcsolatban hivatalos indoklás nem hangzott el.

Pénteken mintegy 10 500 sportoló vonul fel a Maracana stadionban óriási biztonsági készültség közepette. A játékok idejére 85 ezer katonát és rendőrt vezényelnek az olimpiai helyszínekre, Rio de Janeiróba és a labdarúgómeccseknek otthont adó városokba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez