Kommandós kiképzés óhitű oktatókkal Szibériában

Ötnapos túlélőgyakorlat zárta az egyhónapos kiképzési időszakot Oroszországban a Tuva autonóm régióban, ahol a központi parancsnokság elit alakulata mutatta meg, hogy mire képes a tajgában. A túlélés volt a tét: egy puskát és lőszert kaptak a katonák, semmi mást! Ráadásul nem ehettek négylábú vadakat, mert az óhitűek vallása ezt tiltja. Maradtak a szárnyasok és a halak meg az erdei bogyók.

Az oktatók meg voltak elégedve a látottakkal. Nem akárkikről van szó: az óhitűek egy csoportjából, akik még Nagy Péter cár vaskézzel irányított vallási reformjai elől menekültek el az orosz birodalom isten hátamögötti területeire. Az óhitűek számát ma 1 és 2 millió közé teszik Oroszországban. Valóságos csoda, hogy nemcsak a cári elnyomást, de a szovjet rendszert is túlélték. Ebben valószínűleg nagy szerepet játszott az, hogy olyan körülmények között vállalták az életet, amely az emberek többsége számára elviselhetetlen lett volna. Ezért is fordult most hozzájuk a hadsereg.

Azt tapasztaltuk, hogy nem rendelkezünk megfelelő kiképzőtisztekkel, akik megtaníthatták volna a különleges alakulat katonáinak a túlélést a tajga nehéz körülményei között – mondta Zarudnyickij altábornagy az egyhónapos kiképzés után. Ezért fordultunk az óhitűekhez. Az egyhónapos kiképzést a Központi Katonai Körzet parancsnoka sikeresnek minősítette, de arról nem nyilatkozott, hogy vajon rendszeres lesz-e az a gyakorlat, hogy óhitűek képezik az orosz hadsereg elit katonáit a tajgában, Szibériában.

Fotó: Itar-TASSZ

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez