500 éves Dürer-metszet egy francia bolhapiacról

Odaajándékozta eredeti tulajdonosának Dürer híres metszetét egy nyugdíjas francia régész, aki a bolhapiacon találta meg azt. Egy angyal megkoronázza Máriát – ez a metszet címe. Jó állapotban került elő, mert gondosan be volt csomagolva. A második világháború végén tűnt el a stuttgarti szépművészeti múzeumból.

Egy idős kelet-franciaországi polgár hagyatékából került elő a híres metszet. Ez a terület a második világháború idején Németországhoz tartozott. Valószínű, hogy a német hadsereg egyik katonája vitte el Dürer metszetét a stuttgarti múzeumból az összeomlás idején. Baden-Württemberg fővárosa már visszakapta a metszetet, de még nem döntöttek arról, hogy mikor állítják ki. Méltó környezetet akarunk teremteni Dürernek – mondta a múzeum vezetője.

Albrecht Dürer, a reneszánsz talán legnagyobb német művésze 1471-ben született Nürnbergben. Családja részben Magyarországról származott. Ifjú korában Itáliába ment. Hazatérve világszínvonalú német művészetet teremtett, bebizonyítva, hogy a reneszánsz nemcsak Itáliában hoz létre remekműveket. Az Egy angyal megkoronázza Máriát című metszetét 1520-ban alkotta a mester, amikor Dürer művészete már a tetőpontján volt. Most a bolhapiacról visszakerült a szépművészeti múzeumba.

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez