Családja szerint kivégeztek egy iráni atomtudóst

Sahram Amirit még 2011-ben vitték el, kémkedés vádjával. A családja most a holttestét kapta meg.

Édesanyja arról számolt be a BBC-nek, hogy a nyakán kötél nyoma volt. A család szerint felakasztották. Állítólag majdnem mindent tudott a sokat vitatott iráni atomprogramról.

Az 1977-ben született férfi 2009-ben Mekkába utazott zarándoklatra, és ott nyoma veszett. Egy évvel később az Egyesült Államokban tűnt fel. Azt állította: elrabolták, és a CIA hatalmas pszichológiai nyomást gyakorolt rá, hogy kényes értesüléseket szedjen ki belőle. Amerikai kormánytisztviselők ugyanakkor azt mondták a BBC-ek: Sahram Amiri saját akaratából ment Amerikába, és osztott meg velük “hasznos információkat”.

Egy videófelvételen, amit szemmel láthatólag az Államokban készítettek, az atomtudós arról beszélt, hogy egy házba vitték, amiről azt sem tudja, hol volt. Aztán érzéstelenítő injekciót kapott. Egy másik felvételen azt állította, hogy sikerült megszöknie. 2010 nyarán Pakisztán washingtoni nagykövetségre ment, és mikor néhány nappal később visszatért Teheránba, hősként fogadták. Aztán 10 hónap múlva árulásért hosszú börtönbüntetésre ítélték, és ismeretlen helyre szállították.

Iránt több mint egy évtizeden át azzal gyanúsították a nyugati hatalmak, hogy atomfegyvert fejleszt. Teheránban ezt tagadták, békés célú felhasználásról beszéltek. Idén januárban aztán sikerült megállapodni  – az Iránt sújtó szankciók feloldása fejében Teherán ígéretet tett arra, hogy visszavesz nukleáris programjából, és soha, semmilyen körülmények között nem fog atomfegyvert fejleszteni vagy beszerezni.

A fotón a hazatérő Amirit köszöntik Teheránban 2010-ben.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez