Lesz-e burkini-nap a francia uszodában?

Csak muzulmán nőknek-napot terveznek Marseille egyik viziparkjában. Az ötlet, mondanunk sem kell, megosztja a várost.

Hogy mi az a burkini? A konzervatív muzulmán nőknek rendszeresített fürdőruha. Mint a neve is mutatja, a burka és a bikini keveréke. Olyan úszócucc, ami teljesen fedi a testet.

Szeptember 17-re hirdette meg a burkini-napot egy nőszervezet Marseille-ben. A városban körülbelül 220 ezer muzulmán él.

Az ötlet megosztja a poltikusokat, pro és kontra özönlenek a vélemények és az érvek a Twitteren. A konzervatívok szerint a muszlim közössék ezzel is el akar különülni a város maradékától, míg mások úgy vélik, minden negatív megjegyzés iszlamofóbiát takar.

Florian Philippot, aki nem más, mint a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökének, Marine Le Pennek a tanácsadója, úgy véli: be kell tiltani az ilyen eseményeket. Kockázatot jelentenek a közrendre. Hogy miért, azt nem fejti ki. A jobbközép Republikánus Párt képviselője  arról beszél, hogy az ötlet szembemegy az európai értékrenddel.

A szocialista képviselő, az algériai származású Samia Ghali is szkeptikus. Ő azért, mert úgy látja: a téma szükségtelenül osztja meg az embereket ésng vonja el a figyelmet fontosabb dolgokról.

A legmegengedőbb az ugyancsak szocialista Patrick Mennucci. Aki azt kérdi: törvény tiltja tán, hogy elfedett testtel ússzon bárki is? Arra is van lehetőség, hogy egy helyszínt magáncélra kibéreljenek. Szerinte tehát a vita fölösleges és simán muszlim-ellenes.

A szervezők egyébként csak annyit kérnek a reménybeli résztvevőktől, hogy a bikinit hagyják otthon, és minimum a mellük és a térdük közötti területet takarják el.

Jóllehet az úszómester férfi lesz, rajta kívül 10 év felett senki sem teheti be a lábát a víziparkba a másik nemből a burkini-napon. Ha megtartják. A városrész és a város polgármestere egyaránt az ellenzők között vannak. Az utóbbi azt mondja: kész harcolni a társadalom bármiféle megosztása ellen.

Franciaországban él Nyugat-Európa legnagyobb, 5 milliós iszlám közössége. A becslések szerint azonban 2 ezernél is kevesebb közülük az olyan nő, aki elfátyolozza az arcát. Ami egyébként 2011 óta tilos is Franciaországban.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez