Megdöbbentő fordulatot vett a választás utolsó fordulója

Sao Tomé és Príncipén az elnök kihátrált a mindent eldöntő utolsó fordulóból. Ezzel pedig biztossá vált az ellenzék győzelme a szigetországban.

A nyugat-afrikai szigetország elnöke, Pinto da Costa bejelentette, hogy bojkottálja az elnökválasztás utolsó fordulóját. Az elnök, aki egyébként korábban már többször is irányította az országot, azzal indokolta szokatlan döntését, hogy komoly csalások történtek az első fordulóban. A döntésével pedig gyakorlatilag átadta a győzelmet riválisának, aki fölényesen eredményt ért el vele szemben az első kőrben.

Sokan úgy gondolják, hogy Manuel Pinto da Costa elnök igazából a súlyos választási vereséget szerette volna elkerülni, ezért hozta meg ezt a váratlan döntését. Az elnök ugyanis az első körben a szavazatok 24.8 százalékát gyűjtötte be, mig a riválisa, Evarista Carvalho 49.8 százalékot ért el.

Manuel Pinto da Costa a szigetország első elnöke volt, miután elnyerték a függetlenséget Portugáliától, 1975-ben. 15 évig kemény kézzel, diktatórikus eszközökkel irányította az országot, egészen 1990-ig. Ekkor vezették be a többpárti demokráciát. 2011-ben viszont ismét megválasztották Sao Tomé és Príncipe élére.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez