A terroristáknak csak a 2 százaléka küszködik mentális problémákkal

Az európai átlag ehhez képest 30% – mondja Neil, aki az MI5, a legendás brit terrorelhárítás különleges “gondolatolvasó” csapatában szolgált hat éven át.

Az arabul is jól beszélő fiatalember elmondta a Sunday Timesnak, hogy legkevesebb hét komoly terrorakciót akadályoztak meg. Hangsúlyozta: a magányos farkasok nem mindig olyan magányosak, mint amilyennek látszanak. Az Iszlám Állam ugyanis szisztematikusan toboroz olyan fanatikus fiatalokat, akik hajlandók egyénileg terrorakciókat elkövetni – akár az életük árán is.

Mindig fel kell tenni a kérdést: miért magányos az elkövető? Azért, mert nincs senki, akivel megoszthatná az elképzeléseit, vagy pedig azért, mert így könnyebben kicsúszhat az ellenőrzés alól? Az Iszlám Állam arra buzdítja a potenciális terroristákat, hogy ne keltsenek gyanút és olvadjanak be a környezetükbe. Vágassák le a szakállukat és egyenek nyilvános helyen disznóhúst! Persze vannak igazi magányos farkasok is, mint az a brit diáklány, aki kimaradt az egyetemről, felszámolta a diákhitelét, mielőtt leszúrt volna egy brit parlamenti képviselőt.

BSU – Behavourial Science Unit, vagyis viselkedéstudományi egység a neve a csapatnak, mely 2004 óta erősíti a brit kémelhárítást. Megkétszereződött a létszáma azt követően, hogy két fanatikus iszlamista terrorista lemészárolt egy egyenruhás katonát az utcán 2013-ban. Sokan beszélnek arról, hogy ilyen akciókat akarnak végrehajtani, de csak kevesen vállalkoznak erre – hangsúlyozta Neil, aki hat évig szolgált a különleges alakulatnál. Hét komolyabb terrorakciót akadályoztak meg ez alatt az idő alatt “gondolatolvasással”, vagyis azzal, hogy megpróbáltak belelátni a potenciális terroristák fejébe Nagy-Britanniában.

Fotó: az MI5 székháza Londonban

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez