Csaknem 100 halottjuk van az etióp kormányellenes tüntetéseknek

Országszerte rendkívül súlyos összecsapásokra került sor Etiópiában, ahol a biztonsági erők éles lőszerrel lőttek a tüntetők közé – közölte az Amnesty International.

Közel 100 halálos áldozatuk van a múlt hét végén kirobbant tüntetéseknek a kelet-afrikai országban, ahol hónapok óta rendkívül feszült a hangulat a kormánnyal szemben. Emberi jogi szervezetek, köztük az Amnesty International közölték, hogy Amhara szövetségi állam fővárosában, Bajir Darban legkevesebb 30 ember vesztette életét. Omoro szövetség államban pedig összesen 67-en haltak meg a hétvégén. A biztonsági erők éles lőszert alkalmaztak a tüntetőkkel szemben.

Etiópiában még tavaly novemberben lángoltak fel az indulatok, miután a kormány ki akarta terjeszteni a főváros közigazgatási területét, hogy teret nyerjen különböző nagyszabású beruházások számára. A terv azonban hatalmas vihart kavart az országban, különösen Omoro szövetségi államban, ahol a főváros is található. Addisz-Abeba egyébként önálló közigazgatási körzetnek minősül.

Először a főváros környékén élő földművesek lázadtak fel, mivel a kormány ki akarta sajátítani földjeiket, amik a megélhetésüket biztosították. Akkor több mint 400-an vesztették életüket a tiltakozó megmozdulások során, miután a biztonsági erők könyörtelenül felléptek ellenük. A kormány végül elvetette a tervet, de a tüntetések más, súlyos problémákat is felszínre hoztak, az elégedetlenséget az etióp vezetés már nem tudta elcsitítani, még erőszakkal sem.

A mostani megmozdulások fő kiváltó oka az etnikai megosztottság, a korrupció és az emberi jogok eltiprása, beleértve a szólásszabadságot is. Etiópia politikai életét, az ország vezetését ugyanis már régóta az amhara népcsoport uralja. Az ország legnagyobb népcsoportját, az oromókat pedig háttérbe szorították. Sokan azzal vádoljak a kormányt, hogy szándékosan nyomják el az oromókat, hogy ne kerülhessenek a hatalom közelébe.

Az etióp vezetés természetesen mindezt tagadja, mondván: „külföldi elemek” állnak a tüntetések hátterében, hogy kettészakítsák az országot. A kormány egyébként nemrég lekapcsolta az internetet az országban, hogy megakadályozza a közösségi oldalakon nyomuló kormányellenes aktivistákat, akik a tüntetések fő szervezői. A tüntetőket pedig azzal vádolta meg a vezetés, hogy kormányzati épületek mellett szándékosan dúlják fel a magántulajdonokat is az országban, komoly károkat okozva. A kormány a tüntetőket teszi felelőssé a halálos áldozatokért is.

 

kép:www.ayyaantuu.net

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez