Ingyenes internetet ígér mindenkinek Afrikában a Facebook

Afrika háztartásainak háromnegyede nem kapcsolódik az internethez. Ez az arány Európában 20%. Ezen kíván változtatni a Facebook milliárdos főnöke. Mark Zuckerberg alapvető emberi jognak tekinti a hozzáférést az internethez. Az internet.org ezt kínálja az afrikaiaknak – természetesen a Facebook-on keresztül.

Egyszerűen piacot akar szerezni a Facebook Afrikában, ahol a leggyorsabb a lakosság növekedése – állítják Zuckerberg ellenfelei. Akik egyenesen új gyarmatosítással vádolják a Facebook főnökét.

Az adatok azt igazolják, hogy Afrika elmaradottsága ezen a téren katasztrofális. A világ tíz legkevésbé internethez kapcsolódó állama mind Afrikában van. A 2,5%-os minimális szintet sem üti meg három állam: Eritrea, Szomália és Niger. De olyan 75 milliós országban is, mint a Kongói DK, alig van három százalék felett ez az arány.

Zuckerberg három éve hirdette meg kampányát Afrikában. 22 államban már működik a rendszer. Minthogy a lakosság többsége mindenütt koldusszegény, így az ingyenes szolgáltatás nagyon is vonzó. A helyi mobilszolgáltatók, melyeket a Facebook kikapcsol, borsos árakat kérnek. Legalábbis a jövedelmekhez képest borsosakat.

Ha egész Afrika bekapcsolódna a világhálóba, akkor ez nagy lökést adna a gazdasági növekedéshez. Ezért támogatja ezt a programot a Bill és Melinda Gates alapítvány, melynek egyik fő célja a legszegényebb kontinens fellendítése. Közben pedig Mark Zuckerberg büszkén közölte: immár 1,75 milliárd ember kapcsolódik a Facebookhoz a világon, vagyis a Facebook-birodalom népesebb, mint Kína vagy India…

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez