Megteltek menedékkérőkkel a görög központok

Zsúfolásig megteltek az égei-tengeri görög szigeteken felállított regisztrációs központok: a nyilvántartásba vett menedékkérők száma szerdán átlépte a tízezret – közölte a menekültválság kezeléséért felelős görög válságstáb.

Az úgynevezett hot spotokban, az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokban azonban mindössze 7450 ember számára tudnak szállást biztosítani.

Görög kormányközeli források szerint Athén azt tervezi, hogy a görög szárazföldre szállítja az Égei-tenger szigetein rekedt embereket. Ugyanis a július 15-én lezajlott, sikertelen török puccsot követően elindított, széles körű tisztogatási hullám miatt a görögországi menekültek ügyeiben döntő bírák késleltetik a migránsok visszaküldését Törökországba.

A március 18-án a menekültválság rendezése érdekében az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodás értelmében április elején megkezdődött az égei-tengeri görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérők és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépők visszaküldése Törökországba.

Április elején 6232 ember tartózkodott ezeken a szigeteken.

A megegyezés értelmében az európai uniós tagországok ezért cserében a tehermegosztás jegyében – egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) arról számolt be, hogy júliusban naponta 60 új migráns érkezett Törökországból az Égei-tenger görög szigeteire.

MTI Fotó: Molnár Edvárd

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez