Több dollármilliárdos él Európában, mint Észak-Amerikában

Ezzel a talán kicsit meglepő ténnyel foglalja össze a legfrissebb szupergazdag-listát a Wealth-X. Észak-Amerikát Ázsia is megelőzi.

Igaz persze, hogy az amerikai szupergazdagok egyelőre még gazdagabbak, mint európai és ázsiai vetélytársaik. A legtöbb dollármilliárdos self made mannek tekinti magát. Többségük diplomát szerzett, de a mesterfokozat már csak a kisebbségre jellemző. A dollármilliárdosok szinte kivétel nélkül nős férfiak. Az egyedülállók száma elenyésző. Eggyel több a milliárdos gyerek, mint tavaly – az átlagos dollármilliárdos kettő helyett immár három örököst produkál.
Ily módon tovább növekedhet tehát a dollármilliárdosok száma, ami egyetlen év alatt 6,4%-al lett magasabb. 2015-ben összesen 2473 személy mondhatta magáról azt, hogy a vagyona eléri vagy meghaladja az egymilliárd dollárt. Közülük 806 (32,5%) Európában él. Ez azért kissé meglepő, mert Európában lassúbb a gazdasági növekedés, mint a többi kontinensen. Viszont kellemesebb itt az élet! A dollármilliárdosok kedvenc időtöltése az utazás és a műalkotások élvezete. Ezt a legjobban Európában lehet megtenni. Arról nem is beszélve, hogy Oroszországban vagy Kínában nem mindig felhőtlen a viszony a szupergazdagok és a hatalom között. Ázsiában így is 645 (26.1%) a dollármilliárdosok száma. Észak-Amerikában ez a szám 628 (25,4%).
A nők száma 294 (11,9%)/. Döntő többségük örökösnő – 56%. Arányuk mégis csökkenőben van, hiszen egy évvel korábban még 65% volt az örökösnők részesedése. A pénzügyi szektor továbbra is vezet a szupergazdagok között, de aránya csökkenőben: 19,3% volt egy évvel korábban, ma már 15,2. Ez jól mutatja, hogy a nagyon alacsony kamatok mellett, melyek sok helyen már negatívak(!), igen nehéz nagy pénzt csinálni a pénzügyi szektorban.
Mekkora a szerepük a dollármilliárdosoknak a világ ügyeinek intézésében? Erre nem tér ki a Wealth-X vizsgálata. Csak annyi szerepel benne, hogy az átlagos dollármilliárdos valamivel több mint százmillió dollárt ad jótékony célra. Ezen a területen elsősorban az oktatás és az egészségügy kiemelt cél a dollármilliárdosok között, akik egyre többen lesznek az előrejelzések szerint, annak ellenére, hogy az infláció a globális gazdaságban alacsony, de a szupergazdagok részesedése növekszik…
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez