Legkevesebb 100 ember halt meg a szudáni áradásokban

Heves esőzések és áradások pusztítanak Szudán keleti részén, ahol több ezer ember vált földönfutóvá, miután falvakat mosott el a víz. A helyzet rendkívül súlyos, a szudáni hatóságok pedig nincsenek a helyzet magaslatán.

Szudán keleti államában, Kasalában a legsúlyosabb a helyzet, ahol a heves esőzések miatt a Gash-folyó kilépett a medréből, egész falvakat  mosva el a föld színéről. A legutóbbi információ szerint országszerte legkevesebb 100 ember vesztette életét és több ezren váltak hajléktalanná – írja az AFP hírügynökség.

A szudáni Vörös Félhold jelezte, hogy csak Kasala államban 25-en haltak meg, és körülbelül nyolcezer házat és kunyhót mosott el az ár. Hasonlóan súlyos a helyzet Észak-Darfurban, Sennárban, Kordofán északi, nyugati és déli államaiban is – közölte az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA). A világszervezet egyébként korábban felhívta a figyelmet arra, hogy az érintett területeken júniustól novemberig minden évben heves esőzések vannak, melyek rendszerint súlyos áradásokat szoktak előidézni.

Az esős évszak júniusi beköszöntése óta pedig több mint 122 ezer ember otthonát mosta el az ár országszerte, ez körülbelül 13 ezer házat jelent. Komoly probléma az is, hogy a földönfutóvá vált embereknek gyakorlatilag segítség nélkül kell átvészelniük ezt az időszakot. Az árvízkárosultak többsége ugyanis minden vagyonát elveszítette, élelmük pedig alig van, ivóvízről nem is beszélve. A legnagyobb veszélynek természetesen a gyerekek vannak kitéve, akik gyakran szennyezett vizet fogyasztanak, ezért gyakoriak a különböző megbetegedések is.

 

kép: hanhniennews.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez